Linkuri accesibilitate

Attila Hildmann. Portretul unui coronanegaţionist extremist


Demonstrație împotriva restricțiilor sanitare impuse de pandemia de coronavirus. Berlin, 29 august 2020.
Demonstrație împotriva restricțiilor sanitare impuse de pandemia de coronavirus. Berlin, 29 august 2020.

Între cele aproximativ 300 de persoane reţinute sîmbătă la Berlin s-a aflat şi Attila Hildmann. Acesta s-a alăturat celor 40.000 de demonstranţi care au protestat contra măsurilor sanitare ale guvernului privind îngrădirea răspîndirii coronavirusului.

Attila Hildmann. Portretul unui coronanegaţionist extremist
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Attila Klaus Peter Hildmann, născut în 1980 în Berlinul de Vest, într-o familie originară din Turcia, a fost înfiat de către o familie germană. Este de meserie bucătar, a fost student la o facultate de fizică pe care n-a terminat-o, iar în prezent este patronul unui mic restaurant vegan din cartierul vest-berlinez Charlottenburg. Totodată a publicat mai multe cărţi cu reţete culinare şi administrează un canal Youtube. Mai multe mesaje pe care le-a răspîndit pe Facebook, urmărite la un moment dat de către circa 100.000 de persoane, au fost şterse pe motiv că nu corespund standardelor comunităţii. Alte canale de socializare l-au blocat de tot pentru că mesajele difuzate conţineau idei politice inaccectabile, chiar pasibile de pedepse penale.

Hildmann a devenit extrem de activ după 2015 cînd guvernul Merkel a permis celor peste 900.000 de refugiaţi să intre în Germania. Pe lîngă afirmaţii xenofobe, Hildmann a început să răspîndească şi mesaje antisemite, conspiraţioniste şi negaţioniste. Totodată, s-a dedat la atacuri suburbane, jignitoare şi ameninţătoare la adresa unor politicieni germani. Pe cancelara Angela Merkel a calificat-o drept o comunistă. Într-o cuvîntare rostită cu prilejul unei demonstraţii contra măsurilor sanitare, Hildmann a spus la începutul lunii august:

„Hitler a fost o binecuvîntare în comparaţie cu comunista Merkel, pentru că ea împreună cu Gates planifică un genocid global cu 7 miliarde de victime.”

În declaraţiile sale, care pe alocuri frizează absurdul, Hildmann a spus că, în curînd, el va deveni „noul şef de stat” în Germania. Apa potabilă din Berlin, a susţinut tot el, a fost otrăvită cu scopul de a ţine populaţia sub control. Poporul german, a mai spus Hildmann, trebuie să se ridice contra guvernului, iar insurecţia va fi sprijinită de armata federală, de preşedintele Putin şi de preşedintele Trump.

Radicalizarea conspiraţionistului bizar s-a produs şi în urma receptării postului online de propagandă rus (Russia Today / Rusia azi - RT) care, precum susţine el, l-ar fi trezit la realitate.
Procuratura din Cottbus a început, în iulie, urmărirea penală, învinuindu-l pe Hildmann de propagandă în favoarea naţional-socialismului, ideologia din perioada regimului hitlerist. În cursul urmăririi penale se vor avea în vedere şi ameninţările cu moartea pe care le-a lansat împotriva unui deputat ecologist. Odată cu campania contra măsurilor anti-corona, Hildmann şi-a intensificat acţiunile, prezentîndu-se în spaţiul online cu arme şi exprimîndu-se în favoarea folosirii violenţei contra adversarilor politici despre care crede că vor să instituie „o dictatură sanitară”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG