Linkuri accesibilitate

Au fost majorate tarifele pentru transportul gazelor


Sistem de distribuție a gazelor naturale
Sistem de distribuție a gazelor naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, vineri, 27 octombrie, majorarea tarifelor pentru transportul gazelor naturale. Cifrele sunt însă mai mici decât cele solicitate de operatorul Vestmoldtransgaz și nu vor influența facturile consumatorilor.

Potrivit unui comunicat al ANRE, tariful la punctele de intrare în rețeaua de transport al gazelor va fi de 220,6 lei per mia de metri cubi, cu 135,6 de lei mai mic decât cel solicitat. Transportarea gazelor prin punctele de ieșire spre rețelele din statele vecine va costa 235,3 lei/1.000 metri cubi, cu 97,2 lei mai puțin decât a cerut Vestmoldtransgaz. Tariful pentru transportul gazelor spre rețelele de distribuție și instalațiile consumatorilor va constitui 210,6 lei, cu 162,8 lei mai mic decât cel solicitat.

ANRE precizează că, datorită tarifelor majorate, Vestmoldtransgaz va putea acumula veniturile necesare pentru „întreținerea și operarea fiabilă” a sistemului de transport al gazelor naturale. „Or, pe lângă costurile de operare a rețelelor proprii, Vestmoldtransgaz va suporta și cheltuielile de locațiune și mentenanță a rețelelor preluate în gestiune de la Moldovatransgaz”, se arată în comunicatul ANRE.

Autoritatea subliniază că tarifele aprobate includ, în premieră, și componentele de cost care permit recuperarea investițiilor din ultimii ani în infrastructura de transport al gazelor.

„Acest fapt a permis diversificarea rutelor de transport, crearea noilor coridoare de transport, va reduce indicele de concentrare a surselor de import de circa patru ori și implicit asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice a consumatorilor finali”, precizează ANRE.

ANRE spune că majorarea acestor tarife nu se va reflecta imediat în facturile consumatorilor. Agenția va analiza dacă apar și alți factori și, dacă va fi necesar, va interveni pentru ajustarea tarifelor pentru cetățeni.

Vestomdtransgaz, companie deținută de operatorul de stat din România, Transgaz (75% din acțiuni), și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (25% din acțiuni), gestionează, din septembrie 2023, sistemul de transport al gazelor naturale din R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG