Linkuri accesibilitate

În România, AUR vrea să înainteze un proiect de lege anti LGBTQ, similar cu cel din Ungaria


Mii de oameni au participat la Pride Budapest, după intrea în vigoarea a unei controversate legi LGBTQ, inițiată de guvernul Orban, Budapesta, 24 iulie 2021.
Mii de oameni au participat la Pride Budapest, după intrea în vigoarea a unei controversate legi LGBTQ, inițiată de guvernul Orban, Budapesta, 24 iulie 2021.

Partidul anti-sistem AUR din România a anunțat marți, pe pagina sa de Facebook, că va înainta în Parlament un proiect de lege care „să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii și a schimbării de sex”. Pe Facebook, AUR își chestionează simpatizanții dacă doresc să susțină "un pachet legislativ pentru protecția copiilor și împotriva propagandei gay în grădinițele și școlile românești".

Proiectul este similar cu cel adoptat de Ungaria și criticat vehement de Comisia Europeană și Parlamentul European drept „o rușine” și o violare a principiilor Uniunii Europene, care se bazează pe toleranță și respectul față de individ.

Anterior, și un deputat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) anunțase că va depune un proiect de lege intitulat „pentru protecția copiilor”, similar cu cel din Ungaria.

Pentru moment, singurul partid parlamentar care a luat o poziție fermă față de această inițiativă este USR PLUS. Vicepreședintele USR PLUS Iulian Bulai, partid aflat în coaliția de guvernare de la București, a declarat la RFI că inițiativa este o aberație pe care formațiunea sa nu o va vota.

Dacă inițiativa AUR sau a deputatului UDMR se concretizează și este înaintată în Parlament, votul decisiv va reveni Partidului Național Liberal de guvernământ și opoziției social-democrate, ambele partide care au cochetat în trecut cu pozițiile ultraconservatoare în privința drepturilor comunității LGBTQ, apropiate de cele ale BOR sau ale guvernul Orban din Ungaria.

La RFI, directoarea executivă al asociației Accept, Teodora Roseti, a reamintit că dezbaterea privind introducerea unei astfel de legi a avut loc deja în România și a fost respinsă ca neconstituțională.

XS
SM
MD
LG