Analiza lui Cristian Unteanu (blogurile Adevărul) despre arestarea în condiții scandaloase a opozantului președintelui Lukașenka Roman Protasievici vorbește despre „batjocorirea opiniei publice internaţionale”.
Liderului Belarus îi pasă de reacţiile opiniei publice internaţionale şi ale liderilor politici din lumea democratică tot atât cât lui Kim Jong Un. Belarus crește constant umărul aplicaţiilor militare foarte costisitoare la froniera NATO/UE cu Rusia şi entităţilor sale subordonate. „Rezultatul?, scrie Unteanu.
Dacă se întâmplă ceva cu Belarus, Kremlinul „va fi acolo”
„O mică dictatură bolnavă (…) (care) continuă să sfideze în linişte toate demonstraţiile de forţă ale NATO în zona Balticii”. Evident că lui Alexandr Lukașenka nu-i pasă de Occident după ce Vladimir Putin l-a asigurat, public, că dacă se întâmplă ceva cu Belarus, Kremlinul „va fi acolo”. Cristian Unteanu explică de ce pretextul invocat de Minsk, anume că s-ar fi anunțat o alertă cu bombă la bordul avionului irlandez, e fals. A fost de două ori martor la asemenea situații, ca pasager, și descrie procedurile derulate de fiecare dată. Pe aeroportul de la Minsk nu s-a aplica niciuna dintre ele. Ba mai mult, în afară de arestarea tânărului Protasievici, au mai rămas la Minsk încă patru persoane, între care și partenera opozantului, arestată și ea. ”Ceea ce se petrece acum are valoarea unui test al capacităţii de reacţie a Occidentului şi instituţiilor sale reprezentative, NATO şi UE, în faţa unui act de piraterie, similar întru totul cu ceea ce fac piraţii somalezi”, scrie jurnalistul, care continuă spunând că apropiata întâlnire dintre președintele american Joe Biden și liderul de la Kremlin va fi un test și mai însemnat, după ce se va fi aflat dacă liderii europeni, care discută azi și mâine situația din Belarus, se vor limita doar „să înșire vorbe” viforoase.
Ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca UE, Vestul să ofere în sfârşit un răspuns ferm?
Adevărul preia și considerațiile jurnalistului Deutsche Welle Miodrag Soric pe acest subiect: „Lukaşenko a deturnat un avion irlandez, a ridicat de la sol avioane de vânătoare MIG şi a pus în pericol vieţile a aproximativ 170 de pasageri occidentali pentru a aresta un disident. Ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca UE, Vestul să ofere în sfârşit un răspuns ferm?”, se întreabă Soric, convins că liderul belarus a avut ”aprobarea” lui Vladimir Putin pentru operațiune. Deturnarea avionului „îi reaminteşte preşedintelui Biden cum gândeşte cu adevărat Moscova”. Iar întâlnirea cu Putin e pusă în dificultate, de unde și sugestia tranșantă : „Poate că ar fi mai cinstit ca (…) să fie anulată ori măcar amânătă până când regimul rus va fi cu adevărat interesat de relaţii mai bune cu Occidentul. Acest lucru ar face bine credibilităţii politicii externe occidentale, după anii de haos patronaţi de Donald Trump”.
Cristian Hrițuc scrie pe site-ul ziare.com despre AUR Moldova : este „un cal troian făcut «cadou» de Rusia. Acest lucru trebuie să îl înțeleagă unioniștii de bună credință din Republica Moldova. Dacă politicienii precum Chirtoacă, Munteanu, vor să se salveze și au interese personale, electoratul unionist (…) trebuie să fie extrem de atent (…) să urmăreasca mesajele și comportamentul liderilor AUR România și să se uite pe istoricul lui George Simion”. Acest partid va fi marele inamic al unionismului dacă va intra în parlamentul de la Chișinău, pentru că va promova exact discursul de care are nevoie Moscova : acela cu „jandarmul român”.