Linkuri accesibilitate

AUR nu-i unește pe unioniști, ci îi dezbină (Iulian Chifu/Adevărul)


Noutăți în presa din România.

„Unirea care dezbină, alianţa care te pierde” este subtitlul analizei lui Iulian Chifu de pe blogurile Adevărul. Se discută propunerile Alianței pentru Unirea Românilor către partidele unioniste de dincolo de Prut.

AUR nu-i unește pe unioniști, ci îi dezbină (Iulian Chifu/Adevărul)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00

Liderul Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru a refuzat oferta de a înscrie candidați pe listele AUR și spune că, pentru cei de la AUR, ținta nu este participarea la activitatea parlamentară din Republica Moldova, ci creșterea audienței lor în România. O eventuală intrare în parlamentul de la Chișinău le-ar spori, se crede, cu 8-10 procente cota în țară, spune Șalaru, citat de astă dată de G4Media. Iulian Chifu argumentează pentru uzul celorlalte formațiuni unioniste, care deja au acceptat să candideze sub sigla AUR. Acest partid e puternic controversat în România, are mesaj antivaccin și înclinații pro-ruse, deci va fi un partener compromițător pentru mișcarea unionistă. „Cum ar putea un partid serios de la Chişinău să explice medicilor din linia întâi că se asociază cu cei pentru care nu există Covid, când câteva zeci de cadre medicale şi-au pierdut viaţa, încercând să salveze viaţa tinerilor, bătrânilor, rudelor, părinţilor fiecăruia dintre românii din stânga Prutului? Cum le explică rudelor, simpatizanţilor şi apropiaţilor unionistului Nicolae Dabija, care şi-a pierdut viaţa în bătălia cu coronavirusul, că se asociază cu un partid ce vehiculează teoriile conspiraţiei ruse şi neagă existenţa pandemiei?”, scrie analistul de la Adevărul.

Nu s-a renunțat la „promovarea în funcții cheie din justiție a unor persoane cu grave probleme de integritate

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, al cărui mandat se încheie în august, a declarat, scrie veridica.ro, că reforma justiției nu avansează în Moldova. „Deși s-au investit sume colosale”, nu s-a renunțat la „promovarea în funcții cheie din justiție a unor persoane cu grave probleme de integritate (deci) o dovadă că sistemul e complet nefuncțional”. După aceste declarații, Michalko a fost atacat virulent de socialiști, care au cel mai numeros grup parlamentar în Legislativul de la Chișinău.

Astăzi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat într-o cauză inițiată de Forumul Judecătorilor, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și câteva instanțe din România legat de modificările adese legilor justiției de guvernările anterioare. Potrivit fostului ministru de justiție, actualmente europarlamentar, Ana Birchall, decizia Curții Europene este una „ISTORICĂ, care situează judecatorul român deasupra Curții Constituționale a României când vine vorba de interpretarea legii prin prisma europeană. Dacă decizii ale Curții Constituționale sau ale Secției Speciale de investigare a judecătorilor nu respectă normele europene, judecătorul român le poate anula. De aceeași părere este și judecătorul Cristi Danileț, care și-a postat concluziile pe Facebook și este citat de ziare.com. În Adevărul, Ionuț Mureșan insistă pe un alt paragraf din decizia Curții Europene : cel care subliniază că deciziile MCV (din rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare) sunt obligatorii.

Economia României a crescut în primul trimestru cu 2,8% din PIB, a anunțat premierul Florin Cîțu. Dragoș Damian, unul dintre cei mai mari antreprenori români, scrie pe republica.ro că da, economia României merge, dar merge pentru că se mișcă cea germană, deci europeană. Deocamdată consumul nu a demarat, dar va exploda curând pe seama economiilor făcute de populație în perioada pandemiei. Crește inflația, desigur, dar România e atractivă pentru investitori grație Planului Național de Redresare și Reziliență. Doar că el singur nu poate face minuni. Deci „să avem încredere și să urăm noroc economiei României, să își revină în a doua jumătate a anului”.

XS
SM
MD
LG