Linkuri accesibilitate

Premierul Australiei invocă „interesul național”pentru decizia de a renunța la submarinele franceze


Premierul australian Scott Morrison (foto arhivă).
Premierul australian Scott Morrison (foto arhivă).

Premierul australian Scott Morrison a replicat duminică la acuzaţiile Franţei că ar fi minţit în legătură cu intenţia de a anula un contract privind achiziţia de submarine franceze. Morrison a susținut că şi-a exprimat preocupările legate de acest subiect "cu câteva luni în urmă". Nu regret decizia de a pune pe primul loc interesul naţional al Australiei, nu o voi regreta niciodată", a subliniat el, adăugând că ar fi fost o „neglijenţă" să nu ţină cont de sfaturile serviciilor australiene de informaţii şi apărare.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro).

Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG