Linkuri accesibilitate

Austria îndeamnă UE să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul reuniunii miniștrilor de externe


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, se așteaptă ca Uniunea Europeană să adopte cu un sprijin larg noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, mâine, la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor comunitare. Declarația a fost făcută într-un interviu cu săptămânalul german Welt am Sontag.

„Vom discuta la Consiliul Afaceri Externe despre reacțiile adecvate la cazul Navalnîi", a spus Schallenberg...

Schallenberg a mai precizat că așteaptă ca majoritatea celor 27 de țări comuitare să susțină această abordare, dar a adăugat că sancțiunile „trebuie să fie inteligente din punct de vedere politic și imposibil de contestat legal”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris sâmbătă, 20 februarie, pe Twitter că „acțiunile UE” vor fi discutate în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de mâine, 22 februarie.

Borrell a declarat că instanțele din Rusia continuă să ignore o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care se solicită guvernului rus să-l elibereze pe activistul anti corupție.

Un tribunal din Moscova a confirmat, ieri sentința cu închisoare împotriva lui Navalnîi în cazul în care este acuzat de o presupusă delapidare și de fatul că nu a respectat regulamentele privind o pedeapsa cu suspendare, dar tribunalul a redus pedeapsa cu aproximativ 50 de zile, având în vedere timpul deja executat. Intr-un al doilea caz, judecat tot ieri, liderul opozitiei ruse a fost amendat cu o sumă mare pentru că ar fi insultat un veteran din cel de-al doilea război mondial. Ambele procese au fost considerate motivate politic.

Navalnîi a fost arestat luna trecută la întoarcerea sa din Germania, unde era la tratament medical după otrăvirea cu agenți neurotoxici, ostrăvire despre care el și susținătorii lui susțin că a fost ordonată de președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice implicare.

XS
SM
MD
LG