Pe site-ul deschide.md, Iulian Chifu constată că după pronunțarea hotărârii Curții Constituționale despre îndeplinirea condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Igor Dodon ar fi intrat în “delir”. Privesc cu stupefacție, scrie Chifu, reacția lui și nu-mi vine să cred că acesta a fost Președinte de stat, că a fost partea a unei administrații, că a cunoscut rigorile unei funcții publice și a avut acces la informații clasificate, respectiv a știut cum funcționează mecanismul real al propriului stat. Autorul situează reacțiile lui Dodon între “infantilism”, „inadecvare” și „autodistrugere”. “Nu dau sfaturi, încheie Chifu, dar eu aș fi ales să reacționez loial, pragmatic și ca parte a jocului, aș fi găsit căile potrivite pentru a solicita Președintelui să-mi spună cum să ajungem la anticipate mai repede. Așa aș fi diminuat pierderile, arătam că nu mă agăț de scaunele Parlamentului pentru că am suficientă forță și certitudine pentru a reintra fără probleme în Parlament”, mai scrie autorul.
Stiri.md publică un mesaj de sprijin pentru Maia Sandu al lui Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei. "Pentru Ucraina, este importantă o Moldovă stabilă și pro-europeană. Manifestăm susținere totală pentru președintele ales democratic, Maia Sandu și pentru poporul moldovean în eforturile de a apăra legal statul de drept, de a împiedica subminarea ordinii constituționale, a reformelor și a opțiunii europene" - a scris pe Twitter Kuleba citat de Evropeiska Pravda. E o reacție la votarea de vineri, 23 aprilie, cu 53 de voturi ale deputaților PSRM și ale celor din platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor, a unei decizii de anulare a decretului prin care a fost numită Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională, totodată fiind numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu. Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat hotărârile, iar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a numit deciziile din parlamentul moldovean, într-o postare pe pagina sa de Twitter, „atac clar asupra independenţei Curții Constituționale”.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, le-a transmis la rândul ei politicienilor de la Chișinău să respecte Constituția, iar Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care este și Vicepreședintele Comisiei Europene, a spus că „voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”.
Newsmaker.md publică știrea despre demisia premierului Armeniei, Nikol Pașinian, pentru a permite declanșarea de alegeri parlamentare anticipate. Va continua să funcționeze ca prim-ministru al Armeniei până la alegerile din 20 iunie și intenționează să participe la scrutin. Organizarea alegerilor e o consecință a situației politice din Armenia, care a escaladat după semnarea unui acord între Moscova, Erevan și Baku, privind încetarea ostilităților în Nagorno-Karabakh.
Fostul premier Ion Sturza este citat de jurnal.md cu o părere despre inițiativa lui Igor Dodon de a anula BAC-ul: „Se agață cu disperare de tot felul de idioțenii”, scrie el. Ar fi o decizie mult mai gravă decât se pare. „El personal, dar și mulți dintre ortacii săi fiind ucenici mediocri, știu locul slab al școlarului - examenele de Bacalaureat. Statistica arată că doar jumătate din elevi îl promovează. Și aceștia cu scârț. Așa că, jos cu el, cu BAC-ul! Dar, fără această evaluare deloc formală noi excludem o întreagă generație de la posibilitatea de a se „urca” într-un lift social și a primi o șansă în viață. Nici o instituție de învățământ superior serioasa nu va accepta să primească un copil fără de BAC. Evident, cele moldovenești cred că vor aplauda. Businessul lor a scăzut mult în ultimii ani. Ele ar accepta și analfabeți funcționali doar să vină kapika. În aceste condiții, tot mai mulți părinți și copii preferă să plece la studii peste hotare”, scrie Sturza pe pagina sa de Facebook.