Linkuri accesibilitate

Autonomia găgăuză vrea cinci mandate în Parlamentul de la Chișinău


Intrarea în Comrat, Autonomia Găgăuză
Intrarea în Comrat, Autonomia Găgăuză

Reprezentanții autonomiei găgăuze cer ca în R. Moldova să fie introdus un sistem electoral mixt, astfel încât 96 de deputați din Parlament să fie aleși în circumscripția națională și alți cinci - în circumscripții uninominale deschise în Găgăuzia, „proporțional cu numărul populației”.

Deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei au propus aceste modificări la Codul Electoral și le-au anunțat la ședința comisiei parlamentare juridice, care a discutat miercuri, 26 iulie, proiectul noului Cod Electoral.

„Nu vedem alte moduri de a reprezenta Găgăuzia la nivel politic, în Parlament. Am vrea ca propunerile noastre să fie discutate și puse în practică. Pentru noi, este foarte important. Dacă nu vom fi auziți, poporul găgăuz ar putea să ignore alegerile parlamentare și prezidențiale”, a declarat vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu.

Deputatul legislativului de la Comrat s-a mai arătat nemulțumit de faptul că modernizarea Codului Electoral, pe care și-au propus-o autoritățile de la Chișinău, se face fără a ține cont de autonomia găgăuză. El a precizat că actualmente alegerile din Găgăuzia, atât regionale (în Adunarea Populară și a bașcanului autonomiei), cât și cele locale generale, au loc în baza legislației locale, adoptate de Adunarea Populară. Tot Adunarea Populară numește membrii comisiei electorale din autonomie, în timpul acestor scrutine.

„Din păcate, în noua legislație, în proiect, nu se spune nimic despre acest lucru. Se creează impresia că autonomia este intenționat ținută mai departe de procesele care au loc în țară”, a spus Gheorghe Leiciu.

Potrivit președintei comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate, discuțiile pe marginea proiectului Codului Electoral vor continua în sesiunea de toamnă a legislativului, urmând să fie organizate ședințe tematice.

Între altele, proiectul noului Cod Electoral prevede posibilitatea de a organiza alegeri, în unele circumscripții electorale, timp de două zile (sâmbătă și duminică). Acest lucru s-ar putea întâmpla în situații excepționale, cum ar fi în pandemie sau stare de urgență.

XS
SM
MD
LG