Linkuri accesibilitate

Peste 90% din cazurile grave de Covid sunt nevaccinați. S-au deschis centre de vaccinare în supermarketuri și piețe


Piața din Drochia, 15 august 2021
Piața din Drochia, 15 august 2021

Actualizare, 28 octombrie: Starea de urgență în sănătate publică, declarată pe 9 septembrie, se prelungește până pe 30 noiembrie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a decis Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Din 8 noiembrie, se sistează organizarea și desfășurarea evenimentelor private cum ar fi nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive, transmite IPN.

CNESP a invocat creșterea alarmantă a numărului de infectări și noi decese legate de Covid-19: rata mortalității a crescut cu 18% comparativ cu săptămâna precedentă și cu 156% comparativ cu luna precedentă.

Autorităţile din sănătate şi-au propus să impulsioneze procesul de vaccinare anti-Covid, organizând în următoarele zile puncte mobile în supermarketuri, malluri, pieţe sau alte locuri intens vizitate de oameni. Ţinta e ca în această săptămână să fie imunizate 70 de mii de persoane.

Autoritățile au deschis centre de vaccinare în supermarketuri și piețe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00

Ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, a declarat că în ciuda creşterii numărului de cazuri noi de coronavirus şi de decese cauzate de Covid, rata de contagiozitate prezintă motive de optimism, spre deosebire de ţările din regiune, un argument că pandemia e oarecum ţinută sub control.

Situaţia pandemică din ultima săptămână arată o creştere cu 16% a numărului de noi infectări de Covid 19, cu 35% s-a majorat şi numărul cazurilor grave şi a celor care solicită spitalizarea, motiv pentru care au fost redeschise secţii şi paturi noi de Covid. La terapie intensivă în majoritate absolută a cazurilor, între 95% şi 98%, ajung pacienţi neimunizaţi sau persoane care au recunoscut că au cumpărat certificatul de vaccinare fără a-şi administra serul, a declarat ministra sănătăţii, Ala Nemerenco.

„Unicul indicator care rămâne să fie optimist este rata de contagiozitate care înseamnă numărul, de fapt, reproductiv efectiv, mai popular cum se transmite infecţia într-o comunitate. El este 1,05. Dacă se menţine mai jos de 1,0 sau în jurul 1,0, este o speranţă că pandemia nu o va lua prea repede din loc ca intensitate. Pentru comparaţie, săptămâna trecută am avut 1,06, cu o săptămâna mai în urmăp am avut 1,1 şi ami înainte – 0,98. În general, variem în jurul la 1,0. În comparaţie cu alte state, am coborâr în acest clasament negativ”.

25,8% din populaţie s-a vaccinat complet anti-Covid

O rată de contagiozitate mai mare se atestă în municipiile Chişinău şi Bălţi, raioanele Glodeni, Basarabeasca, Anenii Noi, Donduşeni, Sângerei, Edineţ, fapt ce ar putea influenţa evoluţia pandemică la nivel naţional.

La capitolul vaccinare, în ultima săptămână, a crescut uşor numărul celor care şi-au administrat prima doză de injecţie, dar tabloul general nu s-a schimbat esenţial: 25,8% din populaţie s-a vaccinat complet anti-Covid, cu o pondere mai mare la Chişinău de 37%. Pentru a merge cu vaccinarea mai aproape de cetăţeni, Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan de mobilize, ce coincide cu săptămâna imunizării. Ministra Ala Nemerenco a spus că i-a cooptat în această campanie pe toţi primarii, totodată angajaţi din guvern, parlament, studenţi de la medicină şi alţi voluntari vor merge cu informarea în 170 de localităţi unde se atestă o popularitate redusă a vaccinării.

Secretara de stat a Ministerului Sănătăţii, Svetlana Nicolaescu, a reiterat că imunizarea este imperativă pentru a opri pandemia, este o soluţie eficientă şi sigură, dând exemplul unor ţări europene care au revenit la normalitate după ce şi-au vaccinat majoritatea populaţiei.

„Venim şi mai aproape de cetăţeni cu punctele de vaccinare, realizăm acest lucru prin extinderea programului de activitate. Astăzi, în R. Moldova, în fiecare localitate, centrul de sănătate dispune de întreaga gamă de vaccin. Adiţional la aceste puncte de vaccinare din instituţii medicale amplasăm puncte mobile de vaccinare în cooperare cu reţele de marketuri şi centre comerciale. Autorităţile publice locale sunt încurajate şi deja identifică oportunităţi pentru locaţii adiţionale în pieţe sau în anumite locuri în care avem un flux mai mare de persoane”.

Din oferta de vaccinuri propuse populaţiei lipseşte Sputnik V produs de Rusia preferat în unele zone administrative, dar ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, a dat asigurări că se află în negocieri cu Moscova şi speră ca achiziţia să se producă cât de curând, ca şi această categorie de persoane să fie protejată de Covid. Comunitatea medicală e interesată strict de componenta medicală, a punctat Nemerenco, nu şi de cea politică.

XS
SM
MD
LG