Linkuri accesibilitate

Veronica Plămădeală: Vaccinați-vă! Orice vaccin este bun


Veronica Plămădeală
Veronica Plămădeală

Până în prezent peste 70% din populaţia Franţei este vaccinată împotriva COVID-19 cu schema completă. Pe de altă parte, adversarii vaccinării organizează în fiecare weekend manifestaţii în oraşele francize. Profesoara Veronica Plamadeală a revenit recent din această ţară şi povesteşte despre experienţa de acolo şi nevoia vaccinării.

Veronica Plămădeală: Vaccinați-vă! Orice vaccin este bun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:01 0:00
Link direct

Veronica Plămădeală: „Eu pot să fac comparație, întrucât am locuit un an de zile în Franța și m-am întors abia în septembrie. Și în Franța din anul trecut, din 15 septembrie până la sfârșitul lunii iunie, noi am fost în lockdown, cu restricții, cu regim limitat de circulație și dacă trebuia să mergem, aveam dreptul numai în raza de 10 km și să mergem doar două ore pe zi și cu atestare de deplasare, deci, care este motivul deplasării noastre și era fixată ziua, ora ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Și restricțiile și-au făcut efectul?

Veronica Plămădeală: „Absolut. În Franța, de exemplu, dacă am fost oprită personal pe stradă și mi s-a cerut să arăt atestarea de deplasare, de ce sunt în stradă la ora cutare și când am ieșit. Și în momentul când nu poți să motivezi sau ești prins fără mască, pentru că noi și sub 40 de grade am fost obligați să purtăm mască – și purtam mască, toată lumea purta, și tânărul, și vârstnicul și în cazul în care cineva nu purta mască, imediat i se făcea observație. De exemplu, Franța când a ieșit din carantină, pe etape a fost ieșirea din carantină, a fost organizat chiar cu multe probleme și incoerențe, dar până la urmă, foarte organizat, toată lumea s-a bucurat, a fost ca o ușurare de a reveni la normal și toți au făcut tot posibilul ca să mențină acest normal.

i, nu puteai să te așezi nici în exterior, nici în interior, cel puțin să te odihnești, să bei o cafea fără pass-ul sanitar

Este adevărat că tinerii nu au fost prea entuziasmați pentru a se vaccina. De la început, strategia a fost așa – mai întâi sunt vaccinate persoanele cu risc înalt, deci din centrele pentru bătrâni, cadrele medicale, cei care erau în contact cu acești bătrâni și după aceea a fost tranșa de vârstă cutare, pe urmă de 60 de ani, apoi de 50 ș.a.m.d. Deci, trebuia să-ți vină rândul ca să fii vaccinat, asta și explică, într-un fel, de ce tinerii nu erau entuziasmați și la fel ca și la noi – suntem tineri, nu ne privește foarte mult, dar lucrul acesta s-a schimbat imediat ce a fost o declarație a dlui Macron, președintele Franței, zicând că, din 28 iulie, nu mai țin minte, se restricționează intrarea în centrele de agrement, în centrele culturale, fără prezentarea unui certificat sau că te-ai vaccinat până a deveni peste o săptămână, din 9 august, pass-ul sanitar. Deci, nu puteai să te așezi nici în exterior, nici în interior, cel puțin să te odihnești, să bei o cafea fără pass-ul sanitar. Și atunci cum a fost...”

Europa Liberă: Certificatul, da, pașaportul?

Veronica Plămădeală: „Da, sau testele, testele care se făceau, testele antigenice care erau gratuite și unii apelau la asta foarte repede, dar când au fost restricționați și tinerii, practic, ca să se întâlnească cu prietenii, și venea primăvara... La început au fost organizate foarte bine, deci au fost organizate centre unde persoanele puteau fi vaccinate, velodroame, cum s-au numit, și voiau să le închidă, pentru că nu mai aveau pacienți, ca să rămână la centrele medicale sau în farmacii și după asta a fost boom-ul acesta din nou, când a fost după declarația lui Macron, obligativitate, pentru că am vrut să mă vaccinez și mi s-a spus că deja trebuie să aștept rândul, iarăși din nou s-a format un rând. Deci, într-un fel, a fost o obligativitate, la început indirectă, după aceea – obligativitate directă ș.a.m.d.”

Europa Liberă: În ultimul timp și în Republica Moldova autoritățile încearcă să spună că cei care nu sunt vaccinați ar putea să aibă probleme inclusiv mergând la job.

Veronica Plămădeală: „Dna Valentina, este adevărat, dar la ziua de astăzi suntem, să zicem, la 30%, poate suntem un pic mai mulți, dar cifrele pe moment arată nici 30%, nu știu dacă intră în cifra aceasta persoanele care sunt vaccinate în România sau în alte țări ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Acel milion plecați peste hotare în căutarea unei bucăți de pâine?

Veronica Plămădeală: „Da. Sunt luate în calcul aceste cifre?”

Europa Liberă: Nu dispun autoritățile de aceste cifre.

Veronica Plămădeală: „Pentru că dacă nu sunt luate în calcul, înseamnă că suntem mai mulți, dacă această cifră este în raport cu populația din interiorul țării sau și cea plecată. Trebuie de clarificat lucrul acesta.”

Europa Liberă: Autoritățile sanitare anunță zilnic numărul în creștere al celor infectați cu COVID-19, dar populația pare să rămână reticentă, pentru că nici 30 la sută din cetățenii Republicii Moldova, așa arată statistica, nu sunt hotărâți să se imunizeze. Cum se definește această situație?

Veronica Plămădeală: „Am vorbit cu cei care mă înconjoară, cu familia, cu prietenii, printre ei sunt foarte mulți vaccinați, familia mea este vaccinată, dar am și prieteni care nu sunt vaccinați, de asemenea, citesc multe comentarii pe rețelele de socializare și cauzele sunt diferite, dar una din cauze care iese în evidență este teama pentru reacțiile în urma vaccinului, deci, reacțiile adverse. Și mulți se gândesc că unii s-au vaccinat, să vedem care vor fi efectele pe termen lung și după aceea ne vom vaccina. Altă cauză ar fi că nu cunosc multă informație despre vaccin, probabil că ar trebui de intervenit, un grup de specialiști care cunosc bine vaccinurile și care ar vorbi despre vaccinuri, care ar spune care este capacitatea de protecție a fiecărui vaccin, de asemenea, ce ne permite acest vaccin, pentru că unele vaccinuri sunt recunoscute în Europa, altele nu sunt recunoscute și pentru o categorie de persoane, în special pentru tineri asta foarte mult contează, mai puțin contează pentru o bunicuță sau un bunic de la țară.

Altă cauză ar fi, mă refer la tineri acum, tinerii cred că ei sunt puternici, voinici la momentul actual și au imunitate și dacă totuși se infectează, se îmbolnăvesc, virusul trece prin ei, așa cum a zis ex-președintele Republicii Moldova, o mică temperatură și trece repede. Și o altă cauză ar fi poate influența religiei asupra unei părți a populației, în special părții rurale, care trăiesc la sate, pentru că, vrem noi sau nu vrem, dar încrederea în biserică este cea mai mare și ei sunt influențați mult de biserică. La fel, ar putea fi o cauză mai recentă, pentru că în Occident sunt manifestații a unor grupuri de persoane care sunt contra vaccinului.”

Europa Liberă: Și totuși, în Occident zilnic se anunță că statele ajung până la 80, 85, 90 la sută din populație vaccinată.

Veronica Plămădeală: „Este adevărat, ajung mai târziu și la chestia asta, dar trebuie o muncă bine planificată, bine organizată, pentru că doar așa să vorbim și facem asta, facem asta nu cred că ar fi rezultate, este un timp pierdut, într-un fel, și o energie pierdută.”

Europa Liberă: Autoritățile fac tot ce depinde de ele ca să convingă populația că e nevoie să se vaccineze?

Veronica Plămădeală: „Și da, și nu. Nu pot să zic că există o campanie bine pusă la punct și bine organizată. Când este vorba de un proces, el este alcătuit din trei etape: planificare, organizare, executare și control.”

Europa Liberă: Și nu ar fi suficient pentru cetățean informația că zilnic numărul celor infectați oscilează între 1.500-2.000, că în fiecare zi zeci de persoane pierd lupta cu acest COVID-19?

Veronica Plămădeală: „Nu. Dați-mi voie să vă zic nu. De ce? Pentru moment, probabil că obligativitatea s-ar întoarce ca un bumerang împotriva guvernului de astăzi, ceea ce nu ne dorim. Și pe moment situația este un pic ieșită de sub control, pentru că actualmente avem nu numai criza sanitară, dar avem și criza energetică și guvernul nu știe care este prioritatea numărul 1 în prag de iarnă. Cred că este necesar ca să delege din nou această sarcină și de reorganizat un pic sau de completat lacunele, dacă a fost făcută o analiză, dar dacă nu, procesul trebuie refăcut din nou pe baza acestui segment de populație care a rămas, să zicem 30%, câtă populație ne-a mai rămas pentru ca să ajungem la 80 la sută. Iată, astăzi suntem la 30%, ce ne propunem? Ne propunem ca până la finele anului să avem vaccinați 80%, deci segmentăm, trebuie să ne gândim după ce criterii selectăm – după criteriul de vârstă, după criteriul religios, după criteriul de meserie, de ocupație. Eu aș zice așa: mai întâi, avem după criteriul religios, după vârstă și după geopolitică un pic, pentru că sudul nu prea se vaccinează și este rezervat, sceptic și asta este influența politicului.”

Europa Liberă: Mulți au așteptat Sputnic V să se vaccineze.

Veronica Plămădeală: „Orice vaccin este bun, depinde, pentru că, de exemplu, dacă vorbim despre o bunică de la țară, ea nu are nevoie să meargă undeva, deci pentru dânsa este important să fie protejată, să poată să se vadă cu vecinii, să se poată vedea cu familia ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar responsabilitatea acum cade doar pe umerii autorităților sau și ai cetățenilor, pentru că dacă cetățenii nu sunt receptivi la mesajele pe care le transmit autoritățile, atunci situația e cea care se înregistrează?

Veronica Plămădeală: „Și una, și alta, dar noi întotdeauna ne grăbim să dăm vina pe autorități.”

Europa Liberă: Adică, anunțul că în spitale nu mai există locuri, nu mai există paturi nu e suficient să-l motiveze pe cetățean că trebuie să se vaccineze?

Veronica Plămădeală: „Nu, nu este motivant. Atâta timp cât asta nu mă afectează, din păcate, este această indiferență, acest egoism, această nepăsare, atâta timp cât chestia asta nu mă vizează, nu mă privește, nimeni din anturajul meu nu a suferit, deci, nu, eu rămân imună la această informație, chiar dacă se zice că sunt atâția morți. Aici ar putea interveni biserica, să facă apel la acele valori, calități ale noastre, pentru ca să ne gândim la aproapele nostru și să facem acest bine. Dacă nu vrei pentru tine, fă-l pentru cineva și, în felul acesta, tu ai deveni mai împăcat, un pic ți-ar crește respectul de sine.”

Europa Liberă: Dar și în rândul fețelor bisericești sunt foarte rare cazurile când preotul își permite să spună că vaccinul nu este dăunător, că e bine să se vaccineze populația.

Veronica Plămădeală: „Este adevărat, pentru că, uitați-vă, dacă facem o comparație cu țările europene, în medie sunt vaccinate la 70%, chiar și mai mult și este lumea catolică, lumea protestantă și acolo ei au avut o reacție – Papa Francisc s-a vaccinat în luna ianuarie. Acesta a fost un semnal și un anunț pentru toată lumea catolică, că vaccinul este întoarcerea la normalitate, protestanții la fel. Am citit un articol în care se spune că biserica la noi nu s-a pronunțat, până în ziua de astăzi încă nu s-a pronunțat biserica, celelalte culte și confesiuni religioase s-au pronunțat. De exemplu, este ierarhia bisericească...”

Europa Liberă: Mitropolia trebuie să se pronunțe.

O femeie de la țară a zis că a mers la preot să ceară binecuvântarea pentru vaccin

Veronica Plămădeală: „Atâta timp cât mitropolia nu a reacționat, că ei zic că lecuiesc sufletul, dar nu lecuiesc corpul, iar o femeie de la țară a zis că a mers la preot să ceară binecuvântarea pentru vaccin. Deci, vedeți câtă influență are religia asupra omului? Protestanții de la noi au zis că sunt pentru vaccinare; iudeii pentru vaccinare, musulmanii sunt gata să susțină campania de vaccinare, organizând un centru de vaccinare în moschee, s-au declarat gata; catolicii la fel, la fiecare slujbă ei repetă că vaccinarea este întoarcerea la normal, biserica noastră nu s-a pronunțat, pentru că eu sunt pentru măsuri punitive, omul trebuie să-și asume comportamentul, și nu trebuie lamentări de tipul că nu avem bani, că nu știu ce... Ai cunoscut care este regula, în momentul când tu nu ai respectat-o, dar trebuie să fii informat despre asta, deci tu trebuie să știi că vei scoate din buzunarul tău atât și trebuie să-ți asumi. Altă problemă este că controlul nu se efectuează. Deci, în momentul când în troleibuz, de exemplu, faci observație și-i zici controlorului de tichete de ce nu face observație, el zice că nu este în sarcina lui. Și gata. Dar cine este responsabil, cine efectuează controlul? La momentul de față cred că aș propune: guvernul trebuie să delege din nou această sarcină cuiva. Cui îi revine? Fiecare autoritate trebuie să răspundă la sfârșit sub punitate și elementul timpului trebuie să fie. Mai departe, care vor fi actorii implicați în executarea, în punerea în aplicare a strategiilor? De exemplu, pentru segmentul de populație de la țară, în cine are încredere omul de la țară? În biserică, în primar, în doctor și în învățător.”

Europa Liberă: Și în polițist...

Veronica Plămădeală: „Da, și în polițist. Deci, iată actorii. Și trebuie responsabilizat primarul, pentru că cunosc, nu vreau să dau numele satului, dar probabil ca satul acesta sunt mai multe, primarul a zis că nici nu vrea să audă. Când primarul zice lucrul acesta, cum vreți Dvs. ca populația să nu se teamă să se vaccineze? Pentru că se teme, urmează ceea ce zice cel care îi ghidează. Omul simplu de la țară nu are când să se informeze, nu are când să citească detaliile ș.a.m.d. După asta, controlul, controlul este obligatoriu pentru succesul unui proces sau unui plan. Aș sugera ca mai mult să se focuseze pe beneficiile vaccinului, ce oferă vaccinul acesta în schimb. Dna Valentina, trebuie de găsit acele strategii sau acele răspunsuri care i-ar satisface pe segmentul acesta de populație.”

Europa Liberă: Segmentul nehotărâților?

Veronica Plămădeală: „Exact! Segmentul nehotărâților, după o segmentare bine definită pentru omul de la sat, pentru tânăr, pentru cei care sunt influențați politic ș.a.m.d. Deci pentru fiecare un mesaj aparte și beneficiile respective care i-ar satisface pe ei.”

XS
SM
MD
LG