Linkuri accesibilitate

Autoritățile de la Minsk au inclus Serviciul Belarus al Europei Libere în registrul organizațiilor extremiste


Ministerul de Interne de la Minsk a inclus Serviciul Belarus al Europei Libere, Radio Svaboda, într-un registru al organizațiilor extremiste, continuând o campanie de represalii împotriva presei independente și a societății civile.

În anunțul din 23 decembrie, ministerul a spus că „un grup de cetățeni asociați prin intermediul resurselor de internet ale Radio Svaboda a fost desemnat drept extremist”. Decizia înseamnă că belarușii care sunt abonați la site-ul Radio Svaboda riscă până la șase ani de închisoare. La începutul lunii, un tribunal de la Minsk a mai desemnat drept extremiste conturi ale radio Svaboda pe rețelele de socializare și canalul său din rețeaua Telegram.

Sute de alte conturi și canale ale presei independente au fost desemnate drept extremiste după izbucnirea unor ample proteste pro-democrație în august 2020, când Alexandr Lukașenka și-a revendicat victoria și un nou mandat de președinte la controversatele alegeri prezidențiale de atunci.

Opoziția a spus că scrutinul a fost fraudat, iar guvernele occidentale nu au recunoscut rezultatele oficiale. Represaliile au inclus alungarea în străinătate a principalilor exponenți ai opoziției și arestarea a mii de oameni, existând relatări credibile despre aplicarea torturii în detenție.

XS
SM
MD
LG