Mehdi Beyk, șeful secției politice a cotidianului reformist Etemad, a fost arestat la Teheran, adăugându-se zecilor de lucrători de presă reținuți de autorități în timpul masivelor manifestații de proteste din Iran, declanșate de moartea în arestul poliției de moravuri a unei tinere ce fusese arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic.
Beyk a fost arestat pe 5 ianuarie de agenți ai ministerului Informațiilor care i-au confiscat telefonul mobil, laptopul și mai multe bunuri personale, a anunțat soția sa într-o postare pe Twitter.
Mehdi Beyk e al treilea jurnalist arestat în ultimele zile. Reporterul Milad Alavi de la publicația iraniană reformistă Shargh a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce jurnalistul Mehdi Ghadimi ar fi fost reținut la 1 ianuarie.
Acuzațiile împotriva lor nu sunt clare. În ultimele săptămâni, Beyk a intervievat familiile câtorva dintre cei arestați în cadrul protestelor anti-guvernamentale, între care și familii ale unor demonstranți care care riscă condamnarea la moarte.
Numeroși jurnaliști au fost arestați în ultimele săptămâni în timpul reprimării brutale de către regimul teocrat de la Teheran a amplelor demonstrații anti-sistem care au început la mijlocul lunii septembrie anul trecut, după ce s-a aflat că studenta de 22 de ani Mahsa Amini a încetat din viață în arestul poliției moralității care o arestase pentru că nu purta în mod corespunzător hijab-ul, vălul pe care femeile iraniene trebuie să-l poarte obligatoriu în public.
Publicația iraniană reformistă Shargh a publicat în decembrie o listă cu aproape 40 de jurnalişti şi foto-jurnalişti arestați în legătură cu protestele.
Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cu sediul lacNew York, peste 80 de lucrători media iranieni au fost arestați în timpul protestelor, care s-au dovedit cea mai serioasă și dură contestare publică a regimului de la Teheran de la Revoluția Islamică ce a avut loc în Iran în 1979.
Între aceștia se află și jurnalista Niloofar Hamedi de la Shargh și reportera Hammihan Elahe Mohammadi, care au relatat primele despre moartea studentei.
Serviciul iranian de informații le-a acuzat recent pe cele două jurnaliste că ar fi agente străine, o acuzație respinsă de publicațiile la care lucrează ele.
Cel puțin doi fotoreporteri, Ahmad Halabisaz și Yalda Moaiery, au fost de asemene arestați în timp ce relatau despre protestele de la Teheran în septembrie. Ambii au fost eliberați pe cauțiune.
Halabisaz a anunțat ulterior pe Instagram că a fost condamnat la cinci ani de închisoare și i-a fost interzis să lucreze ca jurnalist timp de doi ani.
Yalda Moaiery a spus tot pe Instagram în 6 ianuarie că a fost condamnată la șase ani de închisoare, și la muncă în folosul comunității. Ea a mai spus că i s-a interzis să folosească telefonul mobil și rețelele de socializare și să călătorească în străinătate timp de doi ani.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a cerut autorităților de la Teheran să-i elibereze pe toți ziariștii din Iran aflați în spatele gratiilor.
Luna trecută, CPJ a calificat Iranul drept cel mai rău temnicer de jurnaliști din lume, urmat de China, Birmania, Turcia şi Bielorusia.
Cu relatări DPA.