Linkuri accesibilitate

Autoritățile instalate de Moscova în regiunea ucraineană Crimeea au reținut încă un tătar din Crimeea


Autoritățile instalate de Moscova în regiunea ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, au reținut încă un tătar din Crimeea după ce i-a fost percheziționată casa.

Gruparea civică Solidaritatea Crimeea a declarat că poliția l-a reținut pe Eldar Menseitov la 7 septembrie după ce i s-a percheziționat casa din orașul Molodijne, lângă capitala Crimeei, Simferopol. Menseitov este martor al apărării în procesul desfășurat în contumacie al liderului tătar veteran din Crimeea, Mustafa Gemilev. Gemilev este acuzat de trecerea ilegală a frontierei, deținerea ilegală a unei arme de foc și de neglijență în timpul posesiei armei de foc. Gemilev, care este parlamentar ucrainean, și susținătorii săi, au respins acuzațiile, spunând că sunt motivate politic. Ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova a condamnat, de asemenea, detenția lui Menseitov, numind-o continuarea „practicii Rusiei de reprimare rușinoasă a tătarilor din Crimeea”. „Cer Federației Ruse să înceteze imediat persecutarea locuitorilor indigeni din Peninsula Crimeea și să elibereze toți cetățenii ucraineni deținuți ilegal”, se spune în declarația Denisovei pe Facebook.

Menseitov a fost vicepreședintele organismului de autoguvernare al tătarilor din Crimeea, Mejlis, care a fost etichetat ca extremist și interzis de autoritățile impuse de Rusia. Reținerea lui Menseitov a avut loc în aceeași zi când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat public alți cinci tătari din Crimeea, reținuți în week-end, de sabotarea unei conducte de gaz.

FSB a pretins pe 7 septembrie că serviciile de informații militare ucrainene le-au procurat un dispozitiv exploziv și le-au promis o recompensă în numerar de 2.000 de dolari pentru a-l „plasa” la conductă. Ucraina a respins acuzațiile împotriva celor cinci bărbați ca fiind „inventate”.

XS
SM
MD
LG