Linkuri accesibilitate

Autoritățile iraniene împiedică înmormântarea unui jurnalist iranian RFE/RL


Reza Haghighatnejad, jurnalist la Radio Farda

Agenții de securitate iranieni au răpit trupul neînsuflețit al jurnalistului Reza Haghighatnejad de la Radio Europa Liberă/Radio Liberty, împiedicând astfel înmormântarea lui.

Reza Haghighatnejad, în vârstă de 45 de ani, a fost bolnav de cancer și a murit pe 17 octombrie la Spitalul Charite din Berlin. Trupul său a fost repatriat în Iran pentru a fi înmormântat pe 25 octombrie. Cu toate acestea, surse au declarat pentru Radio Farda de la RFE/RL, unde Haghighatnejad lucra din 2019, că agenți ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) au interceptat cadavrul și l-au ascuns.

Rudele și prietenii au declarat pentru Radio Farda că au fost emise permisele necesare pentru a îngropa trupul în Șiraz, orașul său natal. Radio Farda a obținut, de asemenea, informații care indică faptul că familia lui Haghighatnejad este presată de guvern să accepte o înmormântare într-un alt cimitir din afara orașului său natal.

Președintele și directorul general al RFE/RL, Jamie Fly, a declarat că manipularea de către regimul iranian a familiei lui Haghighatnejad este „rușinoasă și dezgustătoare” și că rudele jurnalistului merită să li se permită să îl înmormânteze fără hărțuirea regimului. Autoritățile iraniene nu au făcut niciun comentariu.

Haghighatnejad a părăsit Iranul pe fondul creșterii presiunii asupra jurnaliștilor și nu s-a putut întoarce în Iran din cauza activităților sale jurnalistice. Haghighatnejad a lucrat ca editor la Radio Farda din 2019 până la moartea sa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG