Linkuri accesibilitate

Autoritățile kârgâze au blocat accesul la pagina de internet a RFE/RL


Localitatea Batken din Kârgâzstan, la frontiera cu Tadjikistanul, în timpul conflictului teritorial, 2022
Localitatea Batken din Kârgâzstan, la frontiera cu Tadjikistanul, în timpul conflictului teritorial, 2022

Guvernul din Kârgâzstan a suspendat accesul la site-ul web al serviciului kârgâz al Radio Europa Liberă/Radio Liberty, cunoscut pe plan local sub numele de Radio Azattyk, după ce RFE/RL a refuzat să retragă o înregistrare video a unuia dintre programele sale de știri care relata despre confruntările de la granița cu Tadjikistanul.

Ministerul kârgâz al Informațiilor a precizat într-o declarație din 26 octombrie că pagina Radio Azattyk va fi blocată timp de două luni. Ministerul a afirmat că măsura este o reacție la „materiale neclare” care „contravin intereselor naționale ale Republicii Kârgâzstan”, susținând că informațiile despre ciocnirile de la graniță din septembrie ar fi fost „inexacte”.

La începutul acestei săptămâni, ministerul a trimis o scrisoare către RFE/RL, în care a declarat că monitorizarea articolelor din serviciul său în limba kârgâză „a dezvăluit că acesta [videoclipul] a fost părtinitor în acoperirea evenimentelor de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, adoptând în mod predominant poziția părții tadjice”. În replică, președintele și directorul general al RFE/RL, Jamie Fly, a declarat că radiodifuzorul „își ia în serios angajamentul de a realiza reportaje echilibrate” și că, după o analiză a conținutului în cauză, „nu s-a constatat nicio încălcare a standardelor noastre”. „Vom face apel la această decizie”, a adăugat el.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG