Linkuri accesibilitate

Autoritățile recomandă consumul rațional de apă


Cetățenii sunt îndemnați să spele fructele sau vasele fără să lase apa să curgă inutil
Cetățenii sunt îndemnați să spele fructele sau vasele fără să lase apa să curgă inutil

În contextul secetei cu care se confruntă R. Moldova, Ministerul Mediului recomandă populației și agenților economici să economisească apa, iar furnizorilor - să ia în calcul întreruperi ale livrărilor de apă pentru câteva ore pe zi.

  • Oamenilor li se recomandă, între altele, să spele fructele sau vasele fără să lase apa să curgă inutil; să folosească mașina de spălat rufe doar când e plină; să scurteze timpul în care fac duș; să evite să spele mașinile și să nu umple piscinele.
  • Agricultorilor li se sugerează să facă lucrări de irigare noaptea, când se evaporă mai puțină apă; să ude strict la rădăcina plantelor; să se asigure din timp cu rezerve de apă, iar, pe viitor, să acumuleze apă de ploaie și să opteze pentru plante rezistente la secetă.
  • Agenții economici sunt îndemnați să evite utilizarea fântânilor arteziene și spălarea mașinilor, să utilizeze rațional apa, să instaleze robinete cu dozator etc.

În același timp, ministerul recomandă operatorilor responsabili de alimentarea cu apă să revadă programul de livrare a apei și, după caz, să facă întreruperi între orele 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00, pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă.

Furnizorul de apă din capitală, Apă-Canal Chișinău, susține că activează în regim normal, deși nivelul apei în râul Nistru, de unde se alimentează municipiul, scade. Potrivit unui comunicat al instituției, în cazul în care se va atinge nivelul critic, întreprinderea va cere responsabililor de la hidrocentrala de la Dubăsari să deschidă barajul, pentru a asigura debitul necesar de apă.

La începutul săptămânii, meteorologii au emis o avertizare hidrologică, după ce, din lipsă de precipitații, nivelul apei din râurile din R. Moldova a scăzut, iar unele porțiuni ale râurilor mici chiar au secat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG