Linkuri accesibilitate

Autoritățile sanitare speră să ajungă la o „imunitate colectivă” până la finele anului


În rând pentru vaccinare la Căușeni
În rând pentru vaccinare la Căușeni

Actualizare: Miercuri, 28 iulie, Ministerul Sănătății anunța că s-au administrat un milion de doze de vaccin, un semn „încurajator”. Dar tot miercuri s-a anunțat oficială că starea epidemiologică la Chișinău este considerată „critică” de autoritățile sanitare locale, motiv pentru care se menține o serie de reguli sanitare stricte, în primul rând purtarea măștii în spații închise și transport în comun.

------------------------------------------------------------

Oficialii Ministerului Sănătății au avertizat marți la o conferință de presă că varianta Delta a virusului COVID-19, mult mai contagioasă, deja a fost identificată și în R. Moldova, și au reînnoit de aceea, chiar mai insistent, apelul ca oamenii să meargă în număr cât mai mare la vaccinare.

Autoritățile sanitare speră să ajungă la o „imunitate colectivă” până la finele anului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Rata de vaccinare împotriva COVID-19 a trecut în R. Moldova de 16%, cu aproape un milion de doze de vaccin administrate în cinci luni de la startul campaniei de imunizare. Autoritățile din sănătate atenționează că imunizarea, deşi s-a accelerat uşor în ultima vreme, decurge prea lent ca să fie evitat un nou val de infectări tot mai probabil după confirmarea variantei Delta a virusului, care se răspândește mult mai repede și provoacă forme grave de boală.

Se prognozează o creștere semnificativă a numărului de contaminări spre finele lunii august, început de septembrie, când va fi reluat şi procesul educațional, precizează şefa departamentului epidemiologie a Universității de Medicină, Angela Paraschiv. Ea îndeamnă oamenii să respecte în continuare măsurile sanitare de prevenție, cea mai sigură şi eficientă fiind vaccinarea:

Prognozele depind foarte mult de fiecare dintre noi...

„Prognozele depind foarte mult de fiecare dintre noi, de numărul persoanelor care vor fi vaccinate în următoarea perioadă de timp, în special acele persoane care vin în contact cu un număr mare de persoane, mă refer la persoanele din sfera educaţiei, care lucrează în şcoli, grădiniţe, sau din sfera de deservire unde riscul la fel este foarte mare… Pe această cale îndemnăm cetățenii să continue vaccinarea pentru că doar astfel putem opri pandemia.”

Deşi anterior autorităţile anunțau că vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru unele categorii profesionale, inclusiv din educație, activitatea cărora presupune riscuri sporite de infectare, managerilor doar li se recomandă deocamdată să-şi imunizeze până la 1 septembrie cel puţin 70 la sută dintre angajați.

Autoritățile sanitare nu au prezentat date despre cât de mult se ţine cont de această recomandare formulată săptămâna trecută de Comisia Națională pentru Situații Excepționale. Deocamdată nu se pune nici problema unor eventuale noi restricții sanitare, sugerează Angela Paraschiv. Ea precizează că ar trebui respectate cele existente:

Măsurile recomandate trebuie şi respectate pentru ca să putem opri pandemia...

„Problema cea mare este că acele măsuri care sunt recomandate de Comisie trebuie şi respectate pentru ca să putem opri pandemia. Acum este important să continuăm vaccinarea pentru că doar astfel o să putem opri răspândirea acestui virus.”

Cu circa 60 de mii de persoane imunizate săptămânal în ultimele 14 zile şi cu o rată totală de puţin peste 16 la sută din populație vaccinată până acum autorităţile din sănătate nu mai speră să atingă ținta planificată inițial, cea de a vaccina, până în noiembrie, 70 la sută din populație. Odată cu răspândirea noilor tulpini de coronavirus ar trebui revăzută şi această rată necesară pentru a forma imunitate colectivă, afirmă Angela Paraschiv:

„Această rată este determinată în funcţie de cea de contagiozitate. Dacă anterior vorbeam de rata de contagiozitate că o persoană bolnavă poate infecta alte 2-3, ceea ce înseamnă 70 la sută, acum pentru tulpina Delta se menţionează că o persoană bolnavă poate infecta alte 8 persoane, respectiv rata de acoperire cu vaccin trebuie să crească până la 80 la sută.

Depinde de fiecare dintre noi...

Preconizăm să atingem această rată până la finele anului, dar depinde de fiecare dintre noi.”

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii marţi în R. Moldova au fost confirmate 139 de noi cazuri de infectare cu Covid-19, cu 50 mai multe decât luni. Numărul de îmbolnăviri crește constant în ultimele două săptămâni, dar autorităţile sanitare spun că această creștere este încă moderată faţă de cea de la nivel global. Potrivit şefei departamentului epidemiologie a Universității de Medicină, Angela Paraschiv, în următoarele săptămâni s-ar putea majora nu doar rata îmbolnăvirilor, dar şi cea a deceselor.

XS
SM
MD
LG