Linkuri accesibilitate

Autoritățile turce au arestat 10 amirali în retragere


Istanbul, imagine de arhivă.

Autoritățile turce au arestat 10 amirali în retragere care au semnat o scrisoare deschisă legată de importanța pentru securitatea Turciei a Convenției de la Montreux de prevenire a militarizării Mării Negre, a relatat în 5 aprilie presa de stat din Turcia. Altor patru suspecți li s-a ordonat să se prezinte la poliția de la Ankara în termen de trei zile, potrivit agenției de presă Anadoly.

Scrisoarea deschisă, semnată de 104 foști ofițeri de marină de rang înalt, a fost condamnată de autoritățile turce, care o văd ca pe o amenințare directă a armatei la adresa guvernului civil. Duminică, procuratura turcă a deschis o anchetă împotriva amiralilor în retragere, acuzați că pun în pericol securitatea statului și ordinea constituțională.

Luna trecută, Ankara a aprobat planul de a construi un canal care să lege apele Mării Negre de la nord de Istanbul cu Marea Marmara de la sudul acestui oraș. O oficialitate turcă a spus că acest plan nu e acoperit de Convenția de la Montreux, iar amiralii au sugerat că Turcia trebuie să evite orice declarații sau acțiuni care conntravin acestei Convenții, pe care o consideră un „tratat important în ceea ce privește supraviețuirea Turciei”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG