Linkuri accesibilitate

Autoritățile ruse l-au dat în urmărire pe procurorul care a emis mandatul de arestare pe numele lui Putin


Karim Ahmad Khan este procurorul care a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin
Karim Ahmad Khan este procurorul care a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin

Justiția rusă l-a pus pe lista celor dați în urmărire pe procurorul care a instrumentat cazul deportării copiilor ucraineni și a propus emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a pus pe lista persoanelor căutate pe procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga (CPI) Karim Ahmad Khan, cel care a instrumentat probele pe baza cărora CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului.

Baza de date a publicat o fotografie a procurorului și a precizat că acesta este căutat în temeiul unui articol din Codul penal, fără a se da alte specificații în privința temeiului legal și nici a se indica vreun articol anume.

Anterior, Comitetul de Investigații a inițiat un dosar penal în legătură cu emiterea unui mandat de arestare a lui Putin în temeiul articolelor privind tragerea la răspundere penală a unei persoane cunoscute ca fiind nevinovate și privind pregătirea atacului împotriva unui reprezentant al unui stat străin. S-a raportat că procurorul Khan și trei judecători ai CPI sunt suspecți în acest caz. Numele judecătorilor nu figurează încă în baza de date a persoanelor căutate.

Această informație a fost publicată de „Mediazona” care a folosit baza de căutare a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Probe penale pentru crimele de război din Ucraina

Problema cercetării penale și a responsabilității autorităților ruse pentru presupusele crime de război din Ucraina a fost pusă încă din primele zile ale invadării Ucrainei, în februarie 2022.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arest pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru deportarea ilegală de copii din Ucraina, ceea ce este o crimă de război.

Decizia CPI, considerată „istorică” la Kiev, a declanșat noi valuri de atacuri asupra unor ținte civile în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a atras atenția că este o decizie irelevantă, atâta timp cât Rusia nu recunoaște Curtea Penală Internațională.

CPI a precizat într-un comunicat că a emis un mandat de arestare și pe numele Mariei Lvova-Belova. Ea este comisarul prezidențial pentru drepturile copilului, și se consideră că lucrează direct sub conducerea lui Putin. Potrivit oficialilor americani, ea a supravegheat deportarea „a mii” de copii ucraineni în Rusia. Este prima dată când instanța internațională a emis un mandat împotriva unui lider al unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

După această decizie, s-a organizat la Londra o conferință internațională la care s-au strâns 4 milioane de lire sterline pentru a sprijini Curtea Penală Internațională în investigațiile sale privind presupusele crime de război din Ucraina și pentru activitatea sa care urmărește tragerea la răspundere a Rusiei.

Zilele trecute, Consiliul Europei a aprobat crearea unui sistem care să contabilizeze daunele de război produse de Rusia în Ucraina. Peste 40 de națiuni au fost de acord să creeze un sistem de contabilizare a pagubelor provocate de Rusia în Ucraina pentru a pretinde despăgubiri, ceea ce se adaugă la provocările juridice internaționale cu care se confruntă Kremlinul. Registrul daunelor, care va permite victimelor ucrainene ale războiului să catalogheze prejudiciile suferite de Ucraina.

XS
SM
MD
LG