Linkuri accesibilitate

Autoritățile vor să implementeze rândul electronic la trecerea frontierei


Transportatorii care vor să traverseze vămile R. Moldova își vor putea programa online ora exactă de trecere a graniței, anunță autoritățile de la Chișinău, care vor astfel să degajeze traficul din punctele de traversare a frontierei.

Printr-o decizie adoptată vineri seara, 15 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova a dat puterea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să găsească o soluție electronică viabilă pentru a îmbunătăți traficul auto la frontiere, pentru a reduce aglomerația la punctele de trecere și pentru a facilita comerțul.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va încheia contracte de achiziție, în decurs de 2 zile lucrătoare, folosind fondurile alocate pentru anul 2023.

Cozile mari de la frontieră au apărut după ce transportatorii ucraineni de cereale încearcă să găsească noi căi de transport a mărfurilor, după blocajul rusesc din Marea Neagră, care împiedica Ucraina să exporte pe mare cereale așteptate în țări din Africa și alte regiuni.

Un reportaj filmat săptămâna aceasta de Europa Liberă la punctul de trecere a frontierei moldo-române de la Costești arăta o coadă de camioane care se întinde pe aproape 3 kilometri. O parte din camionagiii ucraineni folosesc acel punct pentru a evita blocajele din vămi cauzate de transportatorii din Polonia, Slovacia și Ungaria, care protestează împotriva înlesnirilor oferite de UE ucrainenilor. Unii dintre transportatorii cu care a discutat Europa Liberă se plângeau și de condițiile proaste din vamă și de așteptarea îndelungată, spunând că în Ucraina a fost deja implementat rândul electronic de trecere a frontierei.

Coadă de 3 kilometri la Costești. Camioanele ucrainene, redirecționate prin Moldova, din cauza blocajelor din Polonia, Slovacia și Ungaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG