Linkuri accesibilitate

Autorizația de mediu a Uzinei de la Râbnița, prelungită | Tarifele la energie vor fi micșorate în trei zile


Autoritățile de la Chișinău au prelungit, din nou, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, prin derogare de la lege.

Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, până pe 31 decembrie, valabilitatea autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a celei de emisie a poluanților în atmosferă. Este a șasea oară când autoritățile de la Chișinău oferă autorizații temporare, pentru o lună-două, prin derogare de la legislația ecologică, deși controalele făcute de inspectorii de mediu constată nereguli în activitatea uzinei.

„Uzina metalurgică de la Râbnița ne umple de colb și de boli”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Autorizația a fost prelungită la o zi după ce Chișinăul a anunțat că a ajuns la un acord cu Tiraspolul. Potrivit acestuia, întregul volum de gaze furnizat R. Moldova de către Gazprom va fi direcționat malului stâng – Tiraspoltransgaz și Centralei de la Cuciurgan, care va produce energie electrică ieftină pentru malul drept.

Vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spînu a anunțat pe canalul său de Telegram că malul drept va achiziționa în luna decembrie 204 mii MW la un preț de 73 de dolari per MW. Cantitatea respectivă și contractele bilaterale din România, potrivit oficialului, „e suficientă pentru tot consumul malului drept.”

Tariful la energie electrică va fi micșorat

Tot astăzi, Comisia Situații Excepționale a decis că „Premier Energy” și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” să depună cererea de ajustare a prețului energiei electrice în timp de o zi de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice.

În schimb, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, noile tarife, cu aplicarea acestora începând cu data adoptării deciziei de către consiliul de administrație al ANRE.

Ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost aprobată pe 30 noiembrie. Astfel, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, achită pentru energia electrică 5,91 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 5,6 lei/kWh.

XS
SM
MD
LG