Linkuri accesibilitate

Avampremieră G7 2018


Preşedintele american Donald Trump va părăsi summitul G7 din Canada înainte de încheierea lui

Anunțul de vineri al Casei Alb referitor la plecarea mai devreme a lui Trump a venit în contextul unui schimb dur de replici pe Twitter între șeful administrației americane, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul canadian Justin Trudeau.

Trump va participa numai la dezbaterea despre egalitatea de gen după care va pleca în Singapore, unde va avea loc marți summitul istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

G7 va continua fără președintele Trump cu discuții despre modificările climei,şi energii curate, situaţia oceanelor și comerțul liber.

Disputa Twitter între Trump, pe de o parte și președintele francez Macron și premierul canadian Trudeau, pe de alta, s-a concentrat pe recenta decizie a administrației americane de a impune noi taxe punitive pe importurile de oțel și aluminiu și în general pe protecționismul american.

Macron l-a avertizat pe Trump că summitul G7 se poate încheia cu un acord semnat de doar şase ţări, fără Statele Unite.

Într-un interviu recent pentru canalul de televiziune NBC, Trudeau a calificat drept insultătoare' noile tarife la oţel şi aluminiu impuse de Trump şi a avertizat că ţara sa „'nu va fi dată la o parte''.

În replică, Trump a acuzat Uniunea Europeană că blochează deja importurile americane, și Canada că dezavantajează masiv produsele agrare americane, încheind cu afirmația: „Abia aştept să-i văd mâine”. (IG)

XS
SM
MD
LG