Linkuri accesibilitate

Reuniunea G7 și poziția președintelui american Donald Trump


Donald Trump și Donald Tusk la summitul G7 de la Taormina, 26 mai 2017.

Principala miza a summitului este relatia țărilor membre cu Statele Unite și întregul sistem de reguli care o guvernează

Reuniunea G7 din Canada reconfigurează raporturile dintre țările membre, în special în relația cu Statele Unite. Care sînt indiciile premergătoare reuniunii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Președintele Donald Trump preferă să descompună și recompună ordinea internațională, fie relații bilaterale, fie regionale, fie multilaterale.

Dar în ciuda faptului că Trump a acționat neliniștitor de la instalarea în funcție – retrăgînd Statele Unite din acordul de la Paris cu privire la schimbările de clima, anulînd acordul nuclear cu Iranul, impunind tarife comerciale – lideri din țările membre apreciază ca el se va afla în Quebec pentru reuniune.

La conferința sa de presă, președintele Franței Emmanuel Macron a raspuns in cea mai mare parte unor intrebari legate de Trump. El a denuntat tarifele ca „unilaterale si ilegale” spunind ca este acuzat in tara sa ca e prea amabil cu Trump. „Este un aliat istoric si avem nevoie de ei” – a spus Macron.

Declaratia finala de simbata va enunta principii, dar nu mai mult decit atit, asta daca va exista consens si in aceste privinte.

Principala miza a summitului este relatia țărilor membre cu Statele Unite și întregul sistem de reguli care o guvernează.

Pînă și menționarea schimbărilor de clima pe agenda reuniunii creaza controverse. Dar principalele disensiuni sînt comerciale.

La intilnirea ministrilor de finante, șase țări participante au formulat o declarație în care exprima „îngrijorare și dezamagire” față de tarifele impuse de America.

Cancelarul german Angela Merkel a încercat sa descurajeze asteptari ambitioase spunind „Este clar ca avem probleme serioase cu privire la acordurile multilaterale si in consecinta va fi o discutie tensionata”.

Ca un semnal al nemultumirii, mai mulți lideri ai Uniunii Europene iau in considerare o intilnire separata in Canada, care l-ar include și pe premierul Italian, Giuseppe Conte, la debutul sau pe arena internațională.

Președintele Trump este cu gândul la un alt summit, cel cu liderul nord-corean Kim Jong Un, unde se va deplasa după reuniunea din Canada.

XS
SM
MD
LG