Linkuri accesibilitate

Reuniunea G7 și poziția președintelui american Donald Trump


Donald Trump și Donald Tusk la summitul G7 de la Taormina, 26 mai 2017.
Donald Trump și Donald Tusk la summitul G7 de la Taormina, 26 mai 2017.

Principala miza a summitului este relatia țărilor membre cu Statele Unite și întregul sistem de reguli care o guvernează

Reuniunea G7 din Canada reconfigurează raporturile dintre țările membre, în special în relația cu Statele Unite. Care sînt indiciile premergătoare reuniunii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Președintele Donald Trump preferă să descompună și recompună ordinea internațională, fie relații bilaterale, fie regionale, fie multilaterale.

Dar în ciuda faptului că Trump a acționat neliniștitor de la instalarea în funcție – retrăgînd Statele Unite din acordul de la Paris cu privire la schimbările de clima, anulînd acordul nuclear cu Iranul, impunind tarife comerciale – lideri din țările membre apreciază ca el se va afla în Quebec pentru reuniune.

La conferința sa de presă, președintele Franței Emmanuel Macron a raspuns in cea mai mare parte unor intrebari legate de Trump. El a denuntat tarifele ca „unilaterale si ilegale” spunind ca este acuzat in tara sa ca e prea amabil cu Trump. „Este un aliat istoric si avem nevoie de ei” – a spus Macron.

Declaratia finala de simbata va enunta principii, dar nu mai mult decit atit, asta daca va exista consens si in aceste privinte.

Principala miza a summitului este relatia țărilor membre cu Statele Unite și întregul sistem de reguli care o guvernează.

Pînă și menționarea schimbărilor de clima pe agenda reuniunii creaza controverse. Dar principalele disensiuni sînt comerciale.

La intilnirea ministrilor de finante, șase țări participante au formulat o declarație în care exprima „îngrijorare și dezamagire” față de tarifele impuse de America.

Cancelarul german Angela Merkel a încercat sa descurajeze asteptari ambitioase spunind „Este clar ca avem probleme serioase cu privire la acordurile multilaterale si in consecinta va fi o discutie tensionata”.

Ca un semnal al nemultumirii, mai mulți lideri ai Uniunii Europene iau in considerare o intilnire separata in Canada, care l-ar include și pe premierul Italian, Giuseppe Conte, la debutul sau pe arena internațională.

Președintele Trump este cu gândul la un alt summit, cel cu liderul nord-corean Kim Jong Un, unde se va deplasa după reuniunea din Canada.

XS
SM
MD
LG