Georgianul Vadim Chkhetiani zace pe un pat de spital din Ucraina, întremându-se după ce în septembrie a suferit răni grave luptând alături de conaționali ai săi, alți străini și ucraineni contra forțelor ruse.
„E un sat care se numește Iampil… Am fost atacați de către ocupanți. A explodat un obuz și si schijele m-au lovit în cap. Am fost dus la spital, mi-au cusut rana și am revenit pe linia frontului”, a declarat Chkhetiani recent pentru serviciul georgian al Europei Libere, referindu-se la un sat din regiunea estică Donețk a Ucrainei.
Revenirea pe câmpul de luptă a fost de scurtă durată, a mai spus el, după ce starea lui de sănătate s-a deteriorat, forțându-l să „urmeze o procedură de reabilitare” la spital, unde recuperarea lui continuă.
Chkhetiani, de 45 de ani, e membru al Forțelor Armate ale Ucrainei și face parte dintr-o unitate al Brigăzii 128 de Vânători de Munte. Se crede că sute de georgieni luptă în Ucraina alături de forțele ucrainene, cel mai notabil în Legiunea Georgiană, un grup de luptători activi în Ucraina de mai mulți ani, alcătuit nu numai din etnici georgieni, dar și din alți străini.
Legiunea Georgiană a fost înființată în 2014, după ce Rusia a început să întrețină separatismul în regiunea industrială estică Donbas, puțin timp după ce a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. În cele din urmă, Legiunea Georgiană a fost integrată în Forțele Armate ale Ucrainei. Se spune că Legiunea are între 800-1000 de membri, georgieni și un amestec de alte naționalități.
Legiunea Georgiană a suferit recent pierderi în jurul orașului Bahmut, din estul regiunii Donețk, bombardat necontenit de forțele ruse în săptămânile din urmă.
La puțin timp după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel către străini să ia arma în mână și să vină să-i apere țara. Autoritățile de la Kiev au înființat chiar un site pentru a înlesni înrolarea străinilor în armata ucraineană.
Se spune că mii de voluntari din zeci de țări au răspuns la apelul lui Zelenski, deși unii se îndoiesc de veridicitatea acestui număr.
În timp ce numărul exact luptătorilor străini din Ucraina ar putea fi greu de ghicit, numărul victimelor pare a fi mai clar. Un tabel arată că georgienii, a căror țară are doar cam 3,7 milioane de locuitori, sunt cei care mor în număr mai mare decât orice soldați de altă naționalitate.
Într-unul din ultimele și în același timp cele mai sângeroase incidente, cinci georgieni au fost uciși în acțiune la începutul lui decembrie în apropiere de Bahmut, oraș din regiunea estică Donbas.
Bahmut, cu o populație de 80.000 de locuitori înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, a devenit un simbol al așa-numitului război de măcinare.
Experții militari spun că Bahmut pare a nu avea o valoare strategică mare, dar forțele ruse, inclusiv mercenarii care luptă pentru grupul Vagner, și-au intensificat bombardamentele în ultimele zile.
„Lângă Bahmut au murit voluntari georgieni. (…). Au fost înconjurați, și au refuzat să se predea. Ruși i-au bombardat cu tiruri de artilerie”, a explicat Mamuka Mamulașvili, fondatorul și comandantul Legiunii Georgiene, care a spus presei georgiene pe 5 decembrie că 33 de georgieni au murit până acum în războiul din Ucraina.
Acest număr a crescut la 35 pe 15 decembrie, când Serviciul georgian al Europei Libere a relatat că încă doi luptători georgieni au fost uciși.
În ciuda pericolelor și creșterii numărului de victime în rândurile Legiunii Georgiene, Chkhetiani spune că decizia sa de a se alătura armatei ucrainene a fost cea corectă.
„Ce m-a convins a fost că acest război nu e numai pentru Ucraina, sau Georgia, dar e pentru întreaga lume. Cele două țări ale noastre -- cea mică a noastră și Ucraina, care e mult mai mare -- au un inamic comun”, mai spune el.
Pentru Chkhetiani și mulți alți georgieni, războiul Rusiei contra Ucrainei e o amară aducere aminte a invaziei lansată de Moscova în Georgia în 2008. Pe 8 august acel an, forțele ruse au început primul război al Europei din secolul 21.
Trupele ruse au intrat în teritoriile disputate ale Osetiei de Sud și Abhaziei, au alungat trupele georgiene de acolo, și au strămutat 190.000 de oameni. Acum, Moscova recunoaște cele două regiuni separatiste ale Georgiei drept state independente, și menține o masivă prezență militară în ambele regiuni.
Chkhetiani a luptat în războiul din 2008, și a făcut parte din Forța Internațională de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF), condusă de NATO, ca și alți georgieni care luptă în Ucraina.
El s-a alăturat armatei ucrainene în 2018 și spune că a văzut multe pe câmpul de luptă, înainte de a fi pus pe tușă de rana de la cap.
Se spune că mai mult de 20.000 de voluntari din 52 de țări au răspuns apelului de la Kiev în primele zile ale invaziei, au spus oficialitățile ucrainene.
Cu toate acestea e neclar câți anume chiar au luat arma în mână și au intrat în luptă. Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici spunea în iulie că aproximativ 1.000 de luptători străini pro-ucraineni au luat parte la lupte.
Luptători din Europa de Est și din alte foste republici sovietice par încă să „constituie grosul sosirilor, Polonia, Georgia, Bielorusia, Letonia, Lituania și România fiind cele mai frecvent menționate ca țări de origine”, observa în august Russia Matters.
Chkhetiani spune că în unitatea sa sunt reprezentate multe naționalități, dar asta nu contează.
„Nu e nici o diferență între noi. Există diferențe de salariu în funcție de grad, sau poziție, dar toți suntem plătiți. În batalionul nostru, cei mai mulți suntem georgieni, dar sunt și unguri și de asemenea [romi] locali, dar toți servesc și toți sunt plătiți. N-are importanță dacă ești ucrainean, georgian, sau de orice altă naționalitate”.
Articol scris de Tony Wesolowsky pe baza relatărilor lui Koba Liklikadze și Nino Tarkhnishvili de la Serviciul georgian al Europei Libere. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.