Linkuri accesibilitate

Avertisment prezidențial: Donald Trump vrea modificarea statului juridic al rețelelor de socializare


Președintele Donald Trump la Casa Albă unde a semnat un ordin executiv privind statutul rețelelor de socializare, Washington, 28 mai 2020.
Președintele Donald Trump la Casa Albă unde a semnat un ordin executiv privind statutul rețelelor de socializare, Washington, 28 mai 2020.

Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv care vizează limitarea protecţiei juridice de care se bucură reţelele de socializare şi a libertăţii de care beneficiază acestea în gestionarea conţinutului publicat.

Rețelele sociale au, în opinia preşedintelui Trump, o „putere necontrolată" de a cenzura şi a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un „editor cu un punct de vedere".

Ordinul executiv urmăreşte să schimbe actuala interpretare a legii, care protejează juridic rețelele de socializare. Acestea nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conţinutul publicat, fiind considerate platforme pe care se distribuie informații, nu publicații. Teoretic, în viitor, platforme precum Twitter și Facebook ar putea fi date în judecată pentru conținutul publicat iar activitatea lor ar putea fi reglementată mai mult prin legi. Experții atrag însă atenția că este puțin probabil ca situația rețelelor de socializare să se schimbe radical mai ales pentru că orice lege care le-ar limita activitatea sau chiar interzice ar trebui să treacă prin Congres. Democrații, care controlează Camera Reprezentanților se opun acestei ofensive prezidențiale.

„Este fără precedent” a declarat Trump joi, la Casa Albă, ca un număr atât de mic de companii să controleze o „sferă atât de amplă de interactivitate”. „Ne-am săturat” a mai spus Trump, adăugând că prin ordinul dat, apără libertatea de exprimare.

Cu două zile în urmă, pentru prima dată, Twitter – platforma preferată de comunicare a președintelui american – a marcat cu mențiunea „verificați” două postări ale președintelui american în care acesta critica votul prin corespondență drept un pericol de fraudare a alegerilor. Pe fundalul pandemiei de coronavirus, multe state se gândesc să extindă dreptul la vot prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din noiembrie ceea ce , teoretic, ar putea duce la creșterea numărului celor care participă la vot. Situație care tradițional avantajează partidul democrat. În noiembrie, Donald Trump – candidatul partidul republican – încearcă să câștige un al doilea mandat.

Anticipând ordinul prezidențial, președintele companiei Twitter, Jack Dorsey a declarat că aceasta va continua să „marcheze informațiile incorecte sau controversate despre alegeri în general”. Ulterior, a calificat ordinul executiv prezidențial drept „reacționar”.

Pe de altă parte, preşedintele Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că reţelele de socializare nu ar trebui să se poziţioneze ca arbitri ai discursului politic online. „Nu cred că Facebook sau platformele de internet în general ar trebui să fie arbitri ai adevărului", a spus Zuckerberg într-un interviu care s-a transmis joi la postul de televiziune CNBC.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG