Linkuri accesibilitate

Avertisment al lui Dodon la adresa Maiei Sandu


Colaj: Igor Dodon/Maia Sandu
Colaj: Igor Dodon/Maia Sandu

În ajunul dezbaterii „pe fond” la Curtea Constituțională a situației politice din țară, fostul președinte Igor Dodon a avertizat-o pe succesoarea sa, Maia Sandu, că insistând pentru dizolvarea parlamentului riscă să încalce Constituția și datoria de a se afla deasupra intereselor de partid.

Într-o postare pe rețele, liderul PSRM a spus că s-a convins după consultări cu juriștii formațiunii sale că „dizolvarea Parlamentului în cazul când deputații sunt gata să voteze un guvern, și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale ale Președintelui ca putere neutră”.

Dodon a invocat în sprijinul acestei interpretări avize mai vechi ale Comisiei de la Veneția...

Avertismentul lui Dodon vine după ce la 16 februarie CC a lăsat deocamdată în picioare decretul prin care Maia Sandu a numit-o repetat premier pe Natalia Gavriliță, a cărei respingere repetată i-ar putea da dreptul să convoace repede alegeri anticipate.

Pe de altă parte, socialiștii, dar și alte formațiuni, spun că ar fi mai bine să se accepte un guvern de tranziție care să pregătească alegerile anticipate.

Socialiștii au propus-o premier pe Mariana Durleșteanu, spunând că au pentru ea o nouă majoritate legislativă, iar PPDA a propus la rândul său un guvern minoritar propriu.

Marți, blocajul fi discutat „pe fond” de aceeași CC care anul trecut a decis că Președintele este dator să accepte candidatul la postul de premier propus de o „majoritate calificată”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG