Linkuri accesibilitate

Aviația rusă ar putea învinge Ucraina dacă SUA și NATO nu sporesc sprijinul, avertizează experții


Avion de luptă F-16. (Arhivă)
Avion de luptă F-16. (Arhivă)

Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare performante și avioane de luptă pentru a opri bombardamentele dirijate de la Kremlin, spune un nou raport.

Rusia ar putea copleși Ucraina cu puterea sa aeriană, dacă Occidentul nu furnizează sisteme de apărare și avioane de luptă, au avertizat o serie de analiști militari de top.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

Occidentul trebuie să „amelioreze urgent” apărarea aeriană a Ucrainei, inclusiv cu avioane americane de luptă F-16 și F-18, precum și avioane suedeze Gripen.

Ajutorul militar occidental se concentrează acum în special pe războiul terestru

Piloții ruși au fost foarte prudenți până acum, așa încât chiar și un număr mic de avioane occidentale ar putea avea un efect major de descurajare, potrivit raportului Royal United Services Institute (RUSI), dar și experților NATO.

Ajutorul militar occidental se concentrează în special pe războiul terestru, pentru că Ucraina a reușit să rețină până acum forțele aeriene ruse.

Cu toate acestea, spun experții: „există un pericol real ca acest succes să conducă la convingerea occidentală cu privire la gradul de amenințare pe care [puterea aeriană rusă] o poate reprezenta în continuare asupra forțelor, infrastructurii și orașelor ucrainene”.

În prezent, ucrainenii trebuie să zboare împotriva avioanelor/interceptoarelor rusești moderne Su-35S, Su-30SM și Mig-31 BM care depășesc cu totul avioanele ucrainene la nivel tehnic.

În primele săptămâni de război, performanța profund inegală a radarelor și a rachetelor ucrainene în comparație cu avioanele rusești, fiind depășită tactic cu până la 15:2 în unele cazuri, ceea ce i-a forțat pe piloții ucraineni să zboare extrem de jos pentru a supraviețui și a lansa proiectile.

Tacticile agresive ucrainene și tehnica abilă de a zbura jos au dus, în primele zile ale invaziei, la multe doborâri ale aeronavelor rusești, se spune în raport, deși mulți piloți ucraineni au fost de asemenea doborâți în acest proces.

Avion de luptă suedez Gripen
Avion de luptă suedez Gripen

Ucrainenii au nevoie de avioane F-16, F-18 și Gripen

Avioanele F-16, F-18 și Gripen le-ar putea oferi piloților de luptă ucraineni „performanțe radar mult superioare și capacitatea de a folosi rachete aer-aer occidentale cu rază de acțiune mult mai lungă și mai puternice” în comparație cu avioanele Su-27 și Mig de fabricație sovietică cu care operează acum Ucraina.

Raportul notează că hărțile rusești sunt adesea „vechi de zeci de ani”, ceea ce face ca zborul la nivel coborât pe timp de noapte să fie foarte periculos, deoarece e puțin probabil ca obstacolele să fie cartografiate.

Incapabile să lovească cu precizie unitățile militare ucrainene, forțele aeriene ruse au început să bombardeze pur și simplu orașele asediate, așa cum au făcut în Siria.

De la începutul lunii martie, însă, apărarea rusă împotriva rachetelor sol-aer (SAM) a devenit mult mai bine coordonată.

De ce are nevoie Ucraina de sisteme avansate de apărare anti-aeriană

Amenințarea din partea sistemelor SAM cu rază lungă de acțiune S-400 Triumph desfășurate în Bielorusia și Crimeea a forțat aeronavele ucrainene să zboare la o altitudine extrem de joasă – chiar sub 30 de metri – pentru majoritatea incursiunilor lor pe axele nord-sud.

Asta înseamnă că Ucraina are nevoie atât de sisteme avansate de apărare aeriană, cum ar fi NASAMS american-norvegian și IRIS-T german, pentru a proteja orașele și infrastructura împotriva rachetelor de croazieră, dar și rachete lansate de la umăr mult mai ieftine și ghidate de radar, precum și tunuri antiaeriene.

În cea mai recentă estimare a pierderilor avioanelor de luptă rusești, autoritățile ucrainene spun că au distrus 277 de avioane rusești și 260 de elicoptere.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG