Linkuri accesibilitate

Avocații din Republica Moldova, în grevă generală


Imagine de arhivă de la precedentul protest al avocaților, iunie 2018
Imagine de arhivă de la precedentul protest al avocaților, iunie 2018

Avocații din Republica Moldova sunt în grevă generală în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Potrivit agenției IPN, apărătorii vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.

Consiliul Uniunii Avocaților nu este de acord cu un amendament al președintei comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, ce se referă la reținerea, arestatarea și percheziționarea apărătorilor. Organizația a cerut retragerea inițiativei. Timp de două zile, pe 18 și 19 ianuarie, s-au aflat în grevă japoneză, anunțând protest general dacă nu li se va da curs solicitării.

În replică, Olesea Stamate a spus că raționamentul amendamentului său este lupta cu corupția, fără ca apărătorii să mai aibă timp să distrugă probe. Ori în trecut ar fi existat cazuri când juriști suspectați de acte de corupție au fost anunțați de colegi de breaslă, asta deoarece la aceste măsuri procesuale este necesar acordul Consiliului Uniunii Avocaților. Consiliului Uniunii Avocaților „este o entitate închisă care-și apără semenii”, a spus Olesea Stamate, la TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG