Linkuri accesibilitate

Avocații lui Veaceslav Platon spun că ar fi fost agresați de mascați când discutau cu clientul lor


Intrarea în Penitenciarul nr. 13 și Chișinău, unde este deținut Veaceslav Platon
Intrarea în Penitenciarul nr. 13 și Chișinău, unde este deținut Veaceslav Platon

Acest fapt ar fi „o intervenție brutală în exercitarea dreptului la apărare”, mai afirmă apărătorii. Administrația Penitenciarelor neagă acuzațiile.

Avocații controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat pentru implicare în dosarul furtului miliardului, susțin că în timpul întâlnirii cu clientul lor au fost agresați de mascații din cadrul Administrației Națională a Penitenciarelor în momentul în care au insistat să fie chemat medicul legist. Prezența specialistului a fost cerută după ce Platon, deținut la Penitenciarul nr. 13, s-a plâns de dureri de cap, iar avocații au văzut că avea mai multe vânătăi pe corp. Cererea a fost refuzată, iar după ce apărătorii au declarat că nu vor părăsi penitenciarul până nu vor înregistra oficial vătămările lui Veaceslav Platon, în birou au intrat mai mulți mascați care l-au scos afară pe Platon, iar pe avocați i-ar fi agresat.

La scurt timp după incident, unul dintre avocaţii lui Veaceslav Platon a avut nevoie de îngrijiri medicale. Elena Leancă a mers la spitalul de urgenţă unde medicii au constatat o luxație a mânii stângi. Avocatul Valeriu Pleșca, prezent și el la întrevederea cu Platon, spune că a fost agresat doar pentru că a insistat ca Platon să fie văzut de un medic.

Avocatul Valeriu Pleșca a ținut o conferință de presă lângă Penitenciarul nr. 13
Avocatul Valeriu Pleșca a ținut o conferință de presă lângă Penitenciarul nr. 13

„Atunci când au intrat mascații în biroul de întrevederi cu avocații, biroul 24, unde doar Platon și Filat au întrevederi, s-a făcut negru biroul de mascați și doar șeful penitenciarului a tras masa într-o parte și mascații s-au năpustit atât peste avocați, cât și peste client. Au început să sucească mâinile, să aplice procedeele speciale de luptă. În acest sens, avocatul care a fost mai aproape de client a avut de suferit cel mai mult. Deci, este o intervenție brutală în exercitarea profesiei de avocat și în exercitarea dreptului la apărare.”

Avocatul Valeriu Pleșca spune că Veaceslav Platon este supus în detenție unui tratament inuman și degradant, cum îl definește legislația, iar aceste presiuni au drept scop, spune apărătorul, să-l determine pe Platon să păstreze tăcerea. Și asta pentru că el cunoaște mai multe detalii din dosarul fraudei bancare.

„Probabil se tinde să fie adus la tăcere și bănuiesc că în ultima perioadă este supus unor tratamente agresive, deci, privat de apă, privat de colete și pachete cu produse alimentare, privat de întrevederi cu avocații și încă și maltratat, probabil pentru dezvăluirile pe care le face. Pentru poziția activă de apărare, mesajele pe care le transmite, investigațiile care sunt făcute cu acordul și din informația lui Veaceslav Platon care cunoaște foarte multe detalii despre furtul miliardului”.

În aprilie anul trecut, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul devalizării Băncii de Economii. În decembrie, tot anul trecut, Platon a mai fost condamnat la alți 12 ani de închisoare pentru că ar fi încercat să scoată în 2016, când se afla în arest, mari sume de bani din mai multe firme de asigurări la care ar fi fost acționar majoritar.

Omul de afaceri neagă toate acuzațiile, spunând că este victima abuzurilor puse la cale de liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Într-un comunicat de precizare, Administrația Națională a Penitenciarelor a respins acuzațiile aduse de avocații lui Veaceslav Platon. Situația la care face trimitere echipa de avocați este descrisă în felul următor de autoritatea penitenciarelor: la scurt timp după ce aceștia au fost preveniți că programul penitenciarului se încheie și că trebuie să părăsească instituția, „deținutul Platon, cât și avocații au manifestat un comportament agresiv și provocator”. În comunicat se mai spune că „atât acțiunile deținutului Platon, cât și ale avocaților săi constituie provocări la adresa sistemului penitenciar, care au scopul de a defăima imaginea funcționarului aflat în misiune de serviciu”.

Nu este pentru prima dată când autoritatea penitenciarelor este criticată pentru tratamentele la care sunt supuși deținuții. Un exemplu grăitor și tragic este cel al tânărului Andrei Brăguță, decedat după maltratarea suportată în timp ce se afla custodia statului. Avocatul lui Brăguță, Vadim Vieru, spune că recentul incident dă de gândit celor care promiseseră recuperarea încrederii în actul de justiție.

Vadim Vieru
Vadim Vieru

„Observăm că este o tendință destul de îngrijorătoare în privința ultimelor cazuri, mai ales a celor care au anumite tente politice. Este regretabil că procuratura, care are o secție specială, nu reacționează și nu întreprinde anumite acțiuni pe aceste cazuri. Sper că și colegii avocați, mă refer la Uniunea Avocaților, vor veni cu o reacție în cât mai scurt timp posibil, pentru că este inacceptabil ca într-o societate democratică avocatul să fie limitat în discuții cu clientul său, să fie aduși asupra lor reprezentanții trupelor speciale, într-o perioadă în care se află cu clientul lor în discuție, indiferent de cine este clientul acestor avocați.”

În ultimii ani, problemele din sistemul penitenciar au fost semnalate inclusiv de instituții internaționale, cum ar fi Comitetul Împotriva Torturii al Organizației Națiunilor Unite. Pe lista lacunelor semnalate figurează: condițiile de detenție ce pot fi catalogate drept inumane și degradante, supraaglomerarea, insuficiența măsurilor de securitate sau lipsa unui mecanism funcțional de depunere a plângerilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG