Linkuri accesibilitate

Avocatul poporului cere stabilirea unei „vârste minime rezonabile” de la care copiii urmează să poarte măști în spațiile publice închise


La Chișinău, avocatul poporului pentru drepturile copilului a cerut autorităților prevederi mai clare în privința vârstei minime rezonabile de la care copiii urmează să poarte măști de protecție în spațiile publice închise.

Ombudsmanul Maia Bănărescu a expediat un demers premierului Ion Chicu în care se spune că prevederile deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care a fost dispusă purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spațiile publice închise, sunt neclare și ușor interpretabile în cazul copiilor.

Avocatul poporului a atras atenția asupra faptului că „un bebeluș sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinței de purtare a măștilor în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani”.

În opinia sa, „caracterul prea general și interpretativ” al acestei decizii ar permite „abuzuri atât din partea organelor de control, cât și a agenților economici care prestează anumite servicii și sunt responsabili de asigurarea măsurilor de protecție în spațiile publice închise”.

Ombudsmanul Maia Bănărescu mai consideră că „este necesar să fie stabilită o vârstă minimă rezonabilă pentru care copiii urmează să poarte măști de protecție, fără a fi afectați de aceasta, precum și oportunitatea purtării măștilor de protecție de către copiii cu dizabilități”.

XS
SM
MD
LG