Linkuri accesibilitate

Avocatul poporului: Condițiile sanitare din școlile moldovene nu corespund standardelor minime ale OMS


Cu mic, cu mare... la umblătoare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:36 0:00

Cu mic, cu mare... la umblătoare

Avocatul poporului pentru drepturile copiilor, Maia Bănărescu, și mai multe ONG-uri implicate în protecția copilului și familiei au cerut guvernanților să ia măsuri pentru implementarea urgentă a standardelor Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la apă, sanitație și igienă în toate școlile din țară, transmite IPN.

Într-un apel adresat instituțiilor de resort, se spune că dreptul la sănătate, la dezvoltarea fizică şi psihică armonioasă a copilului constituie unul dintre drepturile fundamentale înscrise în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, iar crearea unui mediu sigur și confortabil pentru realizarea de către copii a dreptului lor la sănătate și la educație este unul dintre obiectivele primordiale ale statului.

Urmare a monitorizării asigurării cu apă, a condițiilor de sanitație și igienă în instituțiile de învățământ, avocatul poporului pentru drepturile copiilor a constatat că există probleme grave în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, asigurarea instituțiilor cu lucrători medicali și condițiile igienice din grupurile sanitare. „Condițiile sanitare din cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldova nu corespund standardelor minime ale Organizației Mondiale a Sănătății, iar în unele cazuri pun în pericol sănătatea și securitatea copiilor. În multe școli din Moldova toaletele sunt în afară clădirii instituției, condițiile din aceste veceuri nu corespund nici normelor sanitare (...). Astfel de condiții, pe lângă lezarea demnității copiilor, încălcă grav drepturile copiilor la sănătate și educație. Situația existentă încalcă grav dreptul la integritate fizică și psihică, la sănătate, la trai decent și la educație, dreptul la apă, la siguranță”, se menționează în apel.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG