Linkuri accesibilitate

Azerbaidjan: explozia unei mine a ucis doi jurnaliști și un oficial local


Explozia unei mine a ucis doi jurnaliști azeri și un oficial local, într-o zonă preluată de la Armenia în urma războiului de anul trecut asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Explozia de astăzi a avut loc pe fondul tensiunilor crescute la granița dintre Armenia și Azerbaidjan din ultimele săptămâni, în ciuda acordului de încetare a focului intermediat de Rusia.

Ministerul azer de Interne a declarat că un camion a călcat pe o mină antitanc în districtul Kalbacar, ucigând doi jurnaliști și un oficial local. Alte patru persoane au fost rănite. Unul dintre jurnalişti lucra la televiziunea AzTV și un altul la agenţia de ştiri de stat din Azerbaidjan.

Anul trecut a avut loc un război de șase săptămâni între Azerbaidjan și Armenia, în urma căruia Azerbaidjanul a preluat controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah de la Armenia. Războiul a făcut cel puțin 6.900 de victime din ambele părți.

În ultimele săptămâni, cele două părți și-au reproșat reciproc că au provocat o serie de incidente de-a lungul frontierei lor, punând în pericol acordul de încetare a focului, înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Armenia din 20 iunie.

Potrivit Azerbaidjanului, de la încetarea focului, șapte militari azeri și 15 civili au fost uciși și peste 100 de persoane au fost rănite de minele terestre.

Moscova are desfășurați 2.000 de militari în trupe de menținere a păcii, care monitorizează încetarea focului, și a propus să se implice și la delimitarea granițelor dintre cele doua țări.

Președintele azer Ilham Aliev a promis că va întoarce persoanele strămutate în sate și orașe pe care au fost forțate să le părăsească în urmă cu aproape trei decenii, când Armenia a preluat controlul regiunii, într-un război în care au murit în jur de 30 de mii de oameni. Guvernul azer spune că unul dintre cele mai mari pericole pentru întreaga zonă îl reprezintă sutele de mii de mine terestre răspândite în timpul confruntărilor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG