Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Se împlinesc 80 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop, semnat de miniștrii de externe ai lui Stalin si Hitler și care, în anexe, împărțea Europa în zone de influență între cele două dictaturi.

Istoricul Gheorghe Cojocaru: „Opinia publică din lumea liberă a lua act cu stupefacție de împărțirea Europei de Est între cele două tiranii totalitare la două-trei zile după întâlnirea de la Kremlin. Primele informații au apărut în marile cotidiane internaționale, Manchester Guardian, de la Londra, și Daily Express, din New York, din 25 august 1939, care arătau că pactul sovieto-german de neagresiune ar fi însoțit de un protocol secret, care conținea mai multe puncte. Conform unuia din aceste puncte, Basarabia, care se unise cu România în 1918, urma să fie anexată de Uniunea Sovietică”.

Republica Moldova ca și în întreaga Europa marchează pe 23 august Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. La ora 09.55, drapelul Republicii Moldova va fi arborat în bernă. La ora 10.00, se va ține un moment de reculegere, iar între 10.10 – 10.30 se vor oferi panglici negre cetățenilor. Evenimentele se vor desfășura la Casa Guvernului.

Premierul Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa și seara, la ora 20.00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele de televiziune, să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.

Partidul Liberal depune flori la piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist.

Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal Y-PEER Moldova, cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării organizează lansarea oficială a Festivalului Național de Teatru Social, ediția a X-a.

Curtea Constituțională examinează sesizările privind validarea unor mandate de deputați în Parlamentul Republicii Moldova

Igor Fraihman, un prieten apropiat al familiei Luncașu, invită presa la o conferință de presă, în numele familiei.

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, organizează o conferință de presă despre noii proprietari ai Aeroportului Chișinău

Mai multe asociații unioniste și un grup de intelectuali, organizează un miting de comemorare a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov după amiaza la Monumentului lui Ștefan cel Mare din Chișinău

Agenda internațională:

Ministrul iranian de externe Mohamad Javad Zarif își continuă turneul în Europa și va fi vineri la Paris.

Pentru Națiunile Unite este Ziua de comemorare a victimelor comerțului cu sclavi și a abolirii acestui comerț.

Ucraina se pregătește să marcheze Ziua independenței pe 24 august și tot sâmbătă, la Biarritz, în Franța, începe summitul G7, care anul acesta sa va încheia fără un comunicat de presă comun. Anul trecut, președintele american Donald Trump și-a retras semnătura, după ce comunicatul fusese aprobat de toți liderii participanți.

XS
SM
MD
LG