Linkuri accesibilitate

Bătălia de pe Somme și moartea idealismului


În dimineața de 1 iulie 1916, după câteva zile de bombardamente intense ale artileriei, A Patra Armată britanică avansa în ceea ce ulterior avea să se numească Bătălia de pe Somme. Vorbim despre aproximativ jumătate de milion de soldați, susținuți de încă două divizii ale celei de-A Treia Armate. În mod fatal pentru trupele britanice, artileria a eșuat în a distruge consolidatele tranșee germane și a trece de rețeaua de sârmă ghimpată. Acest lucru le-a permis mitraliorilor germani să scape în mare parte nevătămați și să „cosească” trupele care încercau să avanseze. În primele 60 de minute ale atacului, britanicii au înregistrat circa 30.000 de victime, răniți sau uciși, iar acel număr avea să se dubleze până la sfârșitul zilei. Cele mai grele pierderi înregistrate de forțele armate britanice într-o singură zi...

Cum s-a ajuns însă la această situație exasperată, sinonimă cu catastrofa și strivirea iluziilor? În primul rând, trebuie să menționăm eforturile eșuate ale Corpului Expediționar Britanic în Franța cu un an înainte. În al doilea, nevoia unei mai mari cooperări, enunțată chiar de către premierul francez Aristide Briand (1862–1932), când plănuirea unei campanii militare în vest a debutat printr-o conferință. Politicienii s-au întâlnit primii, pe 5 decembrie 1915, la Calais, urmați de militari, la cartierele generale ale lui Joseph Joffre (1852–1931) din Chantilly. Decizia pe care au luat-o cu toții la sfârșitul anului 1915, modificată, în bună măsură, de ofensiva germană de la Verdun începută pe 21 februarie 1916, viza o mai mare unitate de acțiune. Atacurile coordonate franco-britanice au devenit, apoi, Bătălia de pe Somme.

Sângeroasa încleștare este relevantă pentru cel puțin alte câteva motive: a marcat sfârșitul preeminenței franceze în cadrul alianței militare și a fost singura bătălie a Marelui Război purtată în comun. Desigur, în 1915, forțele britanice nu putuseră juca un rol independent. Pierderile franceze din 1914 și 1915, dublate de efortul susținut de a apăra Verdunul, au lăsat armata britanică în situația primei puteri militare a Antantei în Vest. În orice caz, pe Somme, atât francezii, cât și britanicii, au ajuns să lupte, cot la cot și în proporții aproximativ egale, într-o singură campanie.

Pe 1 iulie, după lungi săptămâni de bombardamente ale artileriei asupra liniilor germane, britanicii lansau atacul care credeau ei că le poate câștiga războiul. Ceea ce au primit în schimb, în decurs de doar câteva ore, au fost zecile de mii de morți și o extrem de modestă avansare în interiorul liniilor inamice. Cert este că, până la sfârșitul bătăliei (în noiembrie), britanicii, francezii și germanii luați împreună ajunseseră la un total de 1.2 milioane de morți. Din toate aceste motive, Somme a devenit punerea clasică în scenă a Marelui Război: un dezastru militar total, generali duri și lipsiți de imaginație, moartea unei generații, pierderea coeziunii și încrederii culturale a Europei de Vest, distrugerea unei mai „inocente” lumi victoriene.

Planificarea pentru campania din 1916 începuse cu atitudini de tranșee franco-britanice la fel de adânc sădite precum cele de pe frontul real. Generalul Joffre, de pildă, considera că britanicii nu contribuiseră destul la efortul de război și că ofensivele din 1915 îi costaseră deja prea mult pe francezi. În plus, opinia publică franceză era și ea sătulă și epuizată de întreaga dramă a conflagrației. De partea cealaltă se afla mareșalul britanic Douglas Haig (1861–1928), controversatul artizan al ofensivei de pe Somme, care și-a plănuit bătălia din comandamentele sale militare încă din iarna anului 1915.

Variile reconstituiri ale masacrului de pe Somme au avut de atunci încolo o imagine comună. Oricum am privi macabra realitate a uneia din cele mai mari tragedii din istoria conflagrațiilor militare, nu putem ignora teribila distrugere a batalioanelor britanice (în special) și căznita avansare prin furtuna de foc a artileriei și mitralierelor germane. Tot pe Somme, au existat nefericite unități de până într-o mie de omeni care au pierit aproape în întregime în mai puțin de o oră.

A fost vorba de o într-atât de mare compactare a timpului încât unicul și trivialul, ambele trăsături de război, s-au contopit în același purgatoriu al focului. Încercând să ne dăm seama de intensitatea acestei bătălii, nu putem nicicum ignora măcelul care a subsumat-o. Ofensiva de pe Somme, începută astăzi în urmă cu 104 ani, a fost un adevărat apogeu al temporalității concentrate. Dar, și mai important, așa cum spunea marele istoric britanic A. J. P. Taylor, a fost sinonimă cu moartea idealismului...

Despre blog:

Marius Stan, politolog, specializat în istoria regimurilor comuniste, director de cercetare la Centrul „Hannah Arendt”, Universitatea din București, România. Din septembrie 2018, semnează un blog la Radio Europa Liberă: Distinguo*

(*Un modest omagiu în spiritul rubricii permanente pe care o ținea cândva criticul și eseistul Vladimir Streinu la revista Luceafărul” – Marius Stan)

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG