Linkuri accesibilitate

Back in the ČSSR: Fico se închină la mormântul ultimului președinte comunist cehoslovac, Husák


Robert Fico la o zi după alegerile anticipate slovace de la 30 septembrie, pe care partidul său SMER le-a câștigat detașat. (AP Photo/Petr David Josek)
Robert Fico la o zi după alegerile anticipate slovace de la 30 septembrie, pe care partidul său SMER le-a câștigat detașat. (AP Photo/Petr David Josek)

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a depus miercuri flori și s-a închinat la mormântul ultimului președinte al Cehoslovaciei comuniste, Gustav Husák, un slovac considerat arhitectul revenirii țării la o formă dură de comunism după înăbușirea Primăverii de la Praga prin invazia sovietică din 1968.

Populistul Fico, revenit la putere după alegerile din toamnă inclusiv cu promisiunea să nu mai ajute Ucraina și să nu mai asculte „dictatul Bruxellesului”, a mers la mormântul lui Husák (1913-1991) dintr-o suburbie a capitalei Bratislava, împreună cu doi vicepreședinți ai parlamentului, cu ocazia împlinirii a 111 de la nașterea liderului comunist.

„Acțiunea” a fost făcută publică pe rețele de unul din cei trei politicieni participanți, Andrej Danko, de la partidul naționalist SNS, care a spus că Husák „a avut o viață grea, a făcut și greșeli, dar a lăsat ceva în urmă, ceva din ce trăiesc și generațiile de azi”.

Comunistul Husák a fost unul din liderii revoltei antifasciste a slovacilor către sfârșitul celui de-al doilea război mondial, fiind persecutat și marginalizat în epoca stalinistă, în interiorul partidului comunist, pentru presupuse concepții burgheze. Președintele ČSSR (Republica Socialistă Cehoslovacia) a fost între 1975-1989, devenind simbolul „normalizării”, cum au numit ocupanții sovietici perioada de revenire la comunismul fără compromisuri, în urma tentativei reprimate de Moscova de umanizare a sistemului în anii 1960.

Liderul sovietic Leonid Brejnev și președintele cehoslovac Gustav Husák la Moscova, noiembrie 1977
Liderul sovietic Leonid Brejnev și președintele cehoslovac Gustav Husák la Moscova, noiembrie 1977

Unii dintre cehii și slovacii mai în vârstă, care consideră că noul sistem democratic nu le-a adus prea multe și votează populiști ca Fico sau Andrej Babiš (în Cehia) își amintesc cu drag de epoca lui Husák, când în Cehoslovacia s-a trăit mai bine ca în alte părți ale fostului lagăr comunist, chiar dacă libertățile civile lipseau. „Dacă nu te băgai în politică, o duceai bine” - este fraza care circulă până azi printre cehi și slovaci în legătură cu anii 1970-1980, când statul punea la dispoziția oamenilor, printre altele, credite ieftine pentru construcția caselor, ca și asistență medicală și educație pe gratis.

Închinăciunea lui Fico la mormântul lui Husák rupe o tradiție post-comunistă cehă și slovacă a partidelor democratice de a nu omagia fostul regim și de a nu coopera cu moștenitorii lui politici – cum este Partidul Comunist din Cehia și Moravia.

Gestul premierului slovac de a merge la mormântul unui lider care a invitat Moscova să-i invadeze țara în 1968 este considerat de unii în presa din Slovacia și Cehia ca deosebit de ofensator în contextul regional actual, adică înaintea celei de-a doua aniversări a invaziei rusești din Ucraina, vecina de la est a Slovaciei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG