Linkuri accesibilitate

Banca Centrală a Rusiei ridică interdicția de a vinde numerar în valută persoanelor fizice


De luni, 18 aprilie, Banca Centrală a Rusiei ridică interdicția temporară de a vinde numerar în valută persoanelor fizice.

Rubla se devalorizase, din nou, semnificativ, după ce Banca Centrală a anunțat, pe 8 aprilie, relaxarea restricțiilor impuse pe piața de capital pentru a susține moneda națională.

Imediat după lansarea invaziei în Ucraina, rubla s-a devalorizat cu aproape 50% pe piețele internaționale, dar Banca Centrală a luat o serie de măsuri drastice – pe termen scurt – care au ajutat moneda rusă să se refacă.

Pe 11 aprilie, când au fost relaxate primele restricții, rubla a scăzut la 82,09 în raport cu dolarul american, de la 71 de ruble pentru un dolar, pe 8 aprilie.

Devalorizarea a urmat anunțului Băncii Centrale că, din 11 aprilie, renunță la un comision de 12% pentru cumpărarea de valută străină.

Principalul sprijin al rublei în fața sancțiunilor internaționale este însă obligația companiilor orientate spre export de a converti 80% din venituri în ruble. Totodată, Rusia a decis să ceară ca toate importurile de gaz rusesc să fie plătite în ruble, ceea ce țările UE (cu excepția Ungariei) au refuzat, afirmând că este o încălcare a contractelor.

Devalorizarea rublei pe piețele internaționale nu afectează direct majoritatea rușilor. Ce i-ar putea însă afecta este creșterea inflație, ca urmare a unei ruble slabe, sunt de părere experții financiari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG