Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: șomajul ar putea ajunge la 8% în R. Moldova


Banca Mondială estimează că economia moldoveană o să se contacteze anul acesta cu 7,2% din cauza crizei cauzate de pandemia de coronavirus și de secetă iar rata șomajului o să ajungă la 8%, echivalând cu pierderea a aproape 70 de mii de locuri de muncă.

Produsul Intern Brut nu va reveni la nivelul pre-criză decât în 2022. Un raport dat publicității la Chișinău mai arată că economia moldoveană este afectată de pandemie mai tare decât alte economii din regiune.

Managera de țară din cadrul organizației financiare internaționale, Anna Akhalkatsi, spune că situația din R. Moldova este mai gravă și din cauza secetei care afectat agricultura, sector în care activează foarte mulți cetățeni, în special din localitățile rurale.

„Estimăm că aproape 70 de mii de locuri de muncă vor fi pierdute. Majoritatea sunt concentrate în sectoarele comerțului și ospitalității, urmate de agricultură și industrie. Se așteaptă ca tinerii muncitori și microîntreprinderile să fie afectate cel mai mult. Sărăcia este de așteptat să crească pe măsură ce gospodăriile se confruntă cu impactul crizei, inclusiv pierderea locurilor de muncă și a câștigurilor, mai ales că migranții revin din străinătate și nu neapărat își pot găsi un loc de muncă acasă.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG