Linkuri accesibilitate

11 bănuiți în dosarul de corupere a alegătorilor din Găgăuzia


Locuitori ai autonomiei găgăuze veniți la ceremonia de învestire a Evgheniei Guțul în funcția de guvernatoare a regiunii, 19 iulie 2023

După învestirea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, Procuratura Anticorupție a venit cu precizări referitoare la dosarul penal privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în campania electorală din regiune. Potrivit procurorilor, până în prezent, 11 persoane au fost recunoscute în calitate de bănuit.

Dosarul a fost deschis pe 27 aprilie, iar pe 7 și 13 mai oamenii legii au făcut percheziții și au ridicat ciorne în care erau trecute cheltuielile pentru transportarea alegătorilor, oferirea de produse alimentare, liste ale persoanelor care ar fi fost plătite, tehnică și bani.

Pe 16 mai, de la Judecătoria Comrat au fost ridicate listele electorale. „Fiind examinate listele, până la moment, s-au stabilit aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral”, se arată într-un comunicat emis pe 20 iulie de Procuratura Anticorupție.

Instituția mai anunță că, în continuare, examinează obiectele ridicate în cadrul perchezițiilor: telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri etc.

Pentru infracțiunea de „încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”, bănuiții riscă amendă de până la 92.500 de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții de la 2 la 5 ani, inclusiv legate de activitatea politică.

Anterior, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat, într-o emisiune TV, că oamenii legii verifică listele cu alegători și corectitudinea finanțării campaniei electorale și, dacă se va constata fraudarea alegerilor, atunci ar trebui organizat un scrutin repetat.

XS
SM
MD
LG