Linkuri accesibilitate

Beirut: forțele de ordine împrăștie un protest care degenerase în acte de violență


Protest la Beirut, în noapte de 6 spre 7 august 2020.
Protest la Beirut, în noapte de 6 spre 7 august 2020.

Forțele libaneze de ordine au împrăștiat un protest la Beirut, la care participau zeci de oameni, furioși pe autorități și pe sistemul corupt care ar fi facilitat explozia de marți, din portul orașului. Explozie soldată, până la această oră, cu cel puțin 149 de morți, mii de răniți și circa 300 de mii de oameni fără case. Potrivit mediilor locale, poliția a intervenit cu gaze lacrimogene după ce unii protestatari aruncaseră cu pietre și incendiaseră pneuri. Se pare că mai mulți manifestanți au fost răniți.

Protestul începuse joi, încă din timpul vizitei la Beirut a președintelui francez Emmanuel Macron, primul lider străin care a vizitat capitala libaneză după puternica explozie de pe 4 august.

Macron a anunţat joi organizarea unei conferinţă internaționale pentru sprijinirea Libanului. Totodată, a cerut o anchetă internaţională „transparentă'' privind cauzele și circumstanțele exploziilor care au devastat portul din Beirut şi împrejurimile

Între timp, 16 persoane au fost reținute în ancheta deschisă pentru a pentru a elucida cauzale exploziei, despre care se crede că s-a produs la un depozit de nitrat de amoniu vechi. Substanța folosită la producerea îngrășămintelor, dar cu un puternic potențial exploziv, a fost stocată în port timp de peste șase ani, după ce a fost confiscată de pe un vas sechestrat din cauza datoriilor.

Potrivit relatărilor de presă, vasul și marfa aparțineau unui om de afaceri rus, iar Agenția Navală a Republicii Moldova a confirmat că nava naviga sub pavilion moldovean în momentul sechestrării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG