Linkuri accesibilitate

Belarus începe exerciții militare neanunțate în apropierea graniței cu UE


Aleksandr Lukașenko (stânga) și Vladimir Putin, Soci, 23 mai 2022
Aleksandr Lukașenko (stânga) și Vladimir Putin, Soci, 23 mai 2022

Oficialii din domeniul apărării din Belarus au anunțat începerea unor exerciții militare în apropierea graniței de vest a acestui aliat al Rusiei cu Polonia, membră a UE, și mai departe, spre est.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat la 8 septembrie că trupele sale se vor antrena pentru „eliberarea teritoriului ocupat temporar de inamic” și pentru a prelua controlul asupra regiunilor de frontieră. Ministerul a precizat că manevrele vor avea loc pe terenurile de antrenament militar din Brest, în apropiere de granița de vest cu Polonia, precum și în zonele din jurul capitalei Minsk și Vitebsk, în nord-estul Belarusului. Oficialii nu au spus câți soldați sunt implicați, dar precizează că numărul și echipamentul lor nu depășesc liniile directoare de la Viena privind notificarea internațională obligatorie în prealabil.

Liderul Belarusului, mult-contestatul Aleksandr Lukașenko, a permis armatei ruse să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina în timpul invaziei care a început acum șase luni. Lukașenko a negat că trupele belaruse participă în mod direct la ostilități.

Lukașenko i-a reprimat fără milă pe disidenți cu sprijinul președintelui rus Vladimir Putin după izbucnirea protestelor de stradă în fosta republică sovietică, după ce acesta și-a declarat victoria în tensionatele alegeri din 2020 când a candidat pentru un al șaselea mandat prezidențial.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG