Linkuri accesibilitate

Belarus și-a suspendat participarea la Parteneriatul Estic și l-a rechemat pe reprezentantul său la UE


Aleksandr Lukașenka, în vizită la o fermă, 24 iunie 2021

Acuzând UE că folosește sancțiunile „ca instrument de presiune asupra unui stat suveran și independent”, ministerul belarus de Externe a mai spus că Minskul își suspendă participarea în Parteneriatul Estic, care urmărește o cooperare mai strânsă între UE și șase republici foste sovietice, Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Autoritățile belaruse au început, de asemenea, o procedură de suspendare a acordului de readmisie încheiat cu UE, a spus ministerul, adăugând că acest pas ar „afecta negativ” cooperarea în ceea ce privește „lupta împotriva migrației ilegale și a crimei organizate”.

Șeful delegației europene la Minsk, Dirk Schuebel, a fost convocat la ministerul de Externe pentru a fi informat în legătură cu aceste evoluții. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus pe Twitter că, prin retragerea din Parteneriatul Estic, Belarusul a făcut „încă un pas înapoi”, care va „escalada tensiunile mai departe”.

Republica Belarus spune de asemenea că și-a rechemat reprezentantul permanent la Uniunea Europeană pentru consultări după ce Bruxellesul a impus sancțiuni economice ca răspuns la aducerea forțată la sol a unui avion de pasageri și arestarea unui disident și prietenei acestuia aflați la bord.

Într-o declarație pe Facebook, la 28 iunie, ministerul de Externe belarus a sugerat ca și reprezentantul UE la Minsk să plece pentru consultări, afirmând că celor responsabili de introducerea sancțiunilor le va fi interzisă intrarea în țară.

Anunțul Minskului survine la patru zile după ce UE a impus sancțiuni principalelor exporturi belaruse și a restricționat accesul companiilor belaruse la împrumuturi. Bruxelles-ul a spus că reacționează la „intensificarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și reprimarea violentă a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor, precum și la aducerea forțată la sol a unui zbor Ryanair, la Minsk, la 23 mai 2021, și la detenția jurnalistului Roman Pratasevici și a Sofiei Sapega”.

Regimul Lukașenka se află sub presiune internațională din cauza reprimării protestelor pro-democrație în urma controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG