Linkuri accesibilitate

Belarus | 103 laureați Nobel au semnat o scrisoare prin care cer eliberarea lui Ales Bialiațki


Ales Bialiațki, laureat Nobel și co-fondator ar organizației Viasna, în timpul procesului, Minsk
Ales Bialiațki, laureat Nobel și co-fondator ar organizației Viasna, în timpul procesului, Minsk

103 laureați Nobel au semnat o scrisoare prin care cer eliberarea lui Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2022.

Apelul a fost publicat pe pagina de internet a clubului internațional PEN. Activistul belarus pentru drepturile omului este numit în comunicat „un simbol al speranței și inspirației pentru colegii din întreaga lume.”

Scrisoarea subliniază că Bialiațki „și-a dedicat viața promovării democrației și a drepturilor omului în Belarus”, „îndrăznind să îl tragă la răspundere pe Alexander Lukașenko pentru suprimarea implacabilă, continuă și sistematică a vocilor independente”. Cazul penal împotriva sa este considerat excesiv.

Printre semnatarii scrisorii se numără laureați ai premiului în chimie, medicină și fiziologie, fizică, economie, literatură și pace. Doi laureați - astronomul Robert Woodrow Wilson, în vârstă de 87 de ani, și microbiologul Hamilton Smith, în vârstă de 91 de ani - sunt veteranii semnatarilor, ei primind distincția încă din 1978. Printre cei care au semnat scrisoarea se numără și doi ruși: Dmitri Muratov, laureat al Premiului pentru Pace, și fizicianul Konstantin Novosiolov.

Autorii apelului cer eliberarea și renunțarea la acuzații nu doar în dosarul lui Bialiatski, ci și cele împotriva altor membri ai organizației pentru drepturile omului Viasna, fondată de acesta. Autoritățile belaruse spun că buletinele informative ale centrului pentru drepturile omului sunt extremiste, activitatea lor în țară fiind de facto interzisă.

Bialiațky a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2022 pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului. El se află în închisoare din 2021. În martie, un tribunal din Minsk l-a condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzația de finanțare a protestelor împotriva lui Alexander Lukașenko în 2020 și de trafic de valută. Activistul pentru drepturile omului își neagă vinovăția și spune că este persecutat politic.
Pe 21 mai, în Belarus, la inițiativa activiștilor pentru drepturile omului, se sărbătorește Ziua solidarității cu deținuții politici. În zeci de orașe europene au avut loc acțiuni în sprijinul acestora. Potrivit Viasna, în Belarus sunt cel puțin 1525 de deținuți politici.

XS
SM
MD
LG