Linkuri accesibilitate

Belarus: a început votul anticipat pentru prezidențialele din 9 august


Beleno: a început votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din 9 august 2020.
Beleno: a început votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din 9 august 2020.

În Belarus a început de marți să se voteze în alegerile prezidențiale de duminică, 9 august – un sistem care, susțin criticii, permite măsluirea rezultatelor pentru că centrele de votare ș urnele nu sunt păzite cum trebuie în cursul nopții.

Marți, la sesiunea plenară a Parlamentului, convocată înainte de alegeri, președintele Aliaksandr Lukașenka - aflat de 26 de ani la putere – a respins din nou ideea de a se reveni la limitarea numărului de mandate prezidențiale succesive, așa cum era în versiunea din 1994 a constituției. „Cei care cer reforme, revenirea la vechea constituție, nu vor decât să arunce Belarus în haosul de la începutul anilor 90” a susținut Lukașenka în discursul său despre starea națiunii. Totodată a susținut că oponenții săi politici nu sunt decât niște „agenți străini, bine plătiți”.

Majoritatea analiștilor politici se așteaptă ca Lukașenka să câștige din nou duminică, printr-o combinație de fraudă electorală și limitare a libertății de a vota.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de persoane au participat la Minsk și în alte orașe din Belarus la mitingurile electorale ale principalei candidate a opoziției, Sviatlana Țihanouskaia – o nou venită pe scena politică dar care se bucură de sprijinul unui număr de figuri ale opoziției, împiedicate să se înscrie în cursa prezidențială.

Autoritățile continuă să pună piedici în calea candidatei opoziției: în ultimele zile au anulat mai multe mitinguri electorale programate de Țihanouskaia în provincie, invocând „reparații care nu suportă amânarea” drept pretext, pentru că legal, aceste mitinguri nu pot fi interzise.

XS
SM
MD
LG