Linkuri accesibilitate

Belarus: fostul candidat la președinție Viktar Babarîka a fost transferat într-o colonie corecțională


Viktar Babarîka, la un tribunal din Minsk, 6 iulie 2021

Fostul candidat la președinție din R. Belarus, Viktar Babarîka, a fost transferat într-o colonie penală la mai puțin de o săptămână după ce a fost condamnat la 14 ani de închisoare sub acuzații de corupție.

Echipa de avocați a lui Babarîka a încercat să-l viziteze într-un centru de detenție din Minsk pe 12 iulie, dar a fost informată că clientul lor a fost trimis să-și ispășească pedeapsa cu închisoarea la Colonia corecțională nr.1 din orașul Navapolațak, în estul țării.

Verdictul și sentința lui Babarîka au fost pronunțate la 6 iulie de Curtea Supremă, care l-a găsit vinovat de luare de mită și spălare de bani. De obicei, după procese, persoanele condamnate rămân în centre de detenție luni de zile, înainte ca apelurile lor să fie examinate de instanțele superioare. Dar, pentru că pe Babarîka l-a judecat Curtea Supremă, el nu avea cale de atac.

Babarîka, fost șef al băncii Belgazprombank, deținută de Rusia, a fost arestat în iunie anul trecut, în timp ce încerca să se înregistreze pentru a candida împotriva conducătorului autoritar Aleksandr Lukașenka, într-un scrutin prezidențial despre care criticii și observatorii spun că a fost falsificat. Cu trei zile înainte de reținerea lui Babarîka, anul trecut, autoritățile din Belarus au preluat controlul asupra băncii și au reținut mai mulți șefi sub acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG