Linkuri accesibilitate

Belarus: blogger-ul Ilhar Losik întrerupe greva foamei


Blogger-ul belarus Ilhar Losik și soția sa, Daria.

Tânărul blogger din Belarus, Ilhar Losik și-a încheiat greva foamei, pe care o declarase pe 11 martie, după ce i s-a adus la cunoștință că s-au formulat noi capete de acuzare împotriva sa. Știrea a fost data de soția lui Losik, Daria care a precizat că soțul ei este acum în izolator.

Anunțul vine la o zi după ce lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, care trăiește în exil, le ceruse lui Losik și altor doi activiști aflați în închisoare să pună capăt grevei foamei.

Losik, colaborator al postului nostru de radio Europa Liberă/Libertatea, a fost arestat în iunie 2020, sub acuzați că prin canalul său de Telegram ar fi incitat la „subminarea ordinii publice”. Alegerile prezidențiale din august 2020, câștigate – potrivit datelor oficiale – de președintele Alexandr Lukașenka, au provocat un val de proteste fără precedent. Acum mai puțin de două luni, Losik - în vârstă de 28 de ani - întrerupsese, după mai bine de șase săptămâni, o prima grevă a foamei.

Luni, Comisia americană bipartită pentru Drepturile Omului din Camera Reprezentanților a cerut autorităților din Belarus să-l elibereze imediat din închisoare Ilhar Losik. „Suntem profund îngrijorați de decizia autorităților din Belarus de a formula noi acuzații împotriva lui Losik, după ce îl țin deja în detenție de nouă luni, departe de tânăra sa familie”, se arată într-o declarație de presă comună a co-președinților Comisiei pentru Drepturile Omului, care poartă numele senatorului Tom Lantos. Totodată, este condamnată campania dură de reprimare a presei independente și a jurnaliștilor din Belarus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG