Linkuri accesibilitate

Belarus: candidata opoziției, Svetlana Țihanovskaia se declară pregătită să conducă țara


Svetlana Țihanovskaia (foto arhivă)
Svetlana Țihanovskaia (foto arhivă)

Candidata opoziţiei în alegeri prezidenţiale din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a declarat luni că este pregătită să conducă ţara şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte.

Într-o înregistrare video făcută în Lituania, unde s-a refugiat la numai o zi după anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor, Țihanovskaia a cerut forţelor de ordine şi de securitate să înceteze să mai sprijine regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit rezultatelor anunțate de CEC, Lukașenka a cîștigat un al șaselea mandat consecutiv cu peste 80% din voturi, în timp ce Svetlanei Țihanovskaia i-au fost atribuite sub 10%. Protestele împotriva alegerilor, pe care opoziție le consideră măsluite, au izbucnit chiar în noapte votului, pe 9 august. Tot atunci a început și intervenția masivă și brutală a forțelor de ordine care a dus, până acum, la reținerea a circa 7 de mii de persoane.

Protestul angajaților de la BelAZ, lângă Minsk, 17 august 2020.
Protestul angajaților de la BelAZ, lângă Minsk, 17 august 2020.

Pentru luni, după o săptămână de proteste non-stop, opoziția a chemat la o grevă generală. Apelul a fost urmat de angajații fabricii BelAZ din apropiere de Minsk care au declarat grevă nelimitată până li se satisfac toate revendicările, între care demisia președintelui Așlexandr Lukașenka. Ulterior au intrat în grevă și cu ce cereri similare și angajații de la combinatul petrochimic Naftan și de la compania Belaruskali, cel mai mare producătoare din lume de îngrășăminte cu potasiu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG