Linkuri accesibilitate

Belarus: Maria Kalesnikava, una din liderele opoziției, riscă până la 12 ani închisoare


Maria Kalesnikava în tribunal, unde a apărut alături de avocatul Maxim Znak, Minsk, Belarus, 4 august 2021.

Parchetul din Belarus a cerut marţi o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Maria Maria Kalesnikava, una dintre principalele figuri ale opoziţiei, acuzată că ar fi vrut să răstoarne regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukaşenko.

Procesul Maria Kalesnikava, de 39 de ani, a început în august, după luni de la înăbușirea protestelor pro-democrație din Belarus printr-un val masiv de arestări , exilul forţat al liderilor opoziției și interzicerea unor ONG-uri și a companiilor media independente.

Încarcerată de 11 luni, Kelsnikava este judecată alături de avocatul ei, Maksim Znak. Ambii sunt acuzaţi de „complot vizând preluarea puterii cu forţa”, de „apeluri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale” şi de „crearea unei formaţiuni extremiste”.

Verdictele și sentințele în acest caz vor fi pronunțate pe 6 septembrie.

Ambii inculpați au respins acuzațiile, dar dacă sunt găsiți vinovați, riscă până la 12 ani închisoare.

Între timp, la Strasbourg s-a anunțat că Maria Kalesnikava a fost propusă pentru premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, decernat anual de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru a onora acțiunile „remarcabile” ale societății civile în apărarea drepturilor omului.

Câștigătorul Premiului pentru drepturile omului Vaclav Havel 2021 va fi anunțat la deschiderea sesiunii plenare de toamnă a APCE, la Strasbourg, pe 27 septembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG