Linkuri accesibilitate

Belarus: o jurnalistă de la Belsat și soțul ei, arestați pentru 15 zile


Jurnalista Irina Slavnikova și soțul ei Aleksandr Loika

Un tribunal de la Minsk a decis punerea în arest pentru 15 zile a jurnalistei Irina Slavnikova, de la postul TV polonez Belsat, și a soțului ei, Aleksandr Loika. Ei sunt acuzați de publicarea pe Facebook a unor materiale extremiste, a anunțat centrul belarus pentru drepturile omului Viasna. Slavnikova și Loiko au fost reținuți pe 30 octombrie, pe aeroportul de la Minsk, unde au ajuns din Egipt.

Televiziunea Belsat reflectă activ protestele din Belarus. Mai mulți jurnaliști de la Belsat au fost în repetate rânduri arestați și condamnați de regimul din Belarus pentru activitatea lor. În noiembrie 2020, jurnalistele Katerina Andreeva și Daria Ciulțova, de la postul Belsat, au fost arestate pentru că au transmis în direct de la un protest pașnic în memoria lui Roman Bondarenko, desfășurat din centrul capitalei belaruse. În februarie 2021, ele au fost condamnate la câte doi ani de închisoare.

Belsat au fost înființat în 2007, în urma unui acord între între ministerul de externe al Poloniei și televiziunea publică poloneză TVP. În iulie 2021, autoritățile din Belarus au declarat postul Belsat și paginile sale de internet și din rețele drept extremiste.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG