Linkuri accesibilitate

Belarus: Președintele Lukașenka vorbește, pentru prima dată, de împărțirea puterii


Președintele Alexandr Lukașenka la mitingul pe care l-a organizat duminică la Minsk, în paralel cu mare protest din centrul capitalei, 16 august 2020.

Președintele belarus Alexandr Lukașenka a declarat că nu va organiza noi alegeri prezidențiale, dar este dispus să împartă puterea și să fie amendată Constiuția, însă nu sub presiunea străzii. „Nu o să existe ziua când o să mă vedeți că cedez la presiuni”. Potrivit agenției de știri BelTA, Lukașenka a susținut din nou, luni, când a vorbit angajaților unei fabrici de tractoare, că alegeri repetate nu ar face decât să distrugă țara.

Despre posibili amendare a Constituției și o eventuală redistribuire el a puterii nu a dat nici un fel de informații.

Protestul opoziției la Minsk, la care s-a cerut din nou demisia președintelui Alexandr Lukașenka și organizarea de noi alegeri, duminică, 16 august 2020.
Protestul opoziției la Minsk, la care s-a cerut din nou demisia președintelui Alexandr Lukașenka și organizarea de noi alegeri, duminică, 16 august 2020.

Duminică, 16 august, la o săptămână de la controversatele alegeri prezidențiale din Belarus, zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze la Minsk și în alte orașe împotriva victoriei declarate a președintelui Alexandr Lukașneka. Unele surse interne vorbesc despre 100 până la 200 de mii de manifestanți la Minsk, cifră care nu a putut fi confirmată independent, dar este considerat cel mai mare protest din istoria postsovietică a țării. Mulțimea a cerut demisa președintelui, care pe 9 august a câștigat un al șaselea mandat consecutiv și reorganizarea votului.

În paralel, a avut loc un miting convocat de președintele Lukașenka la care organizatorii susțin că au participat peste 60 de mii de persoane. Se relatează că mulți participanți fuseseră aduși acolo organizat, cu autocare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG